Prima mea ie

Model de Banat inspirat din Colecția Etnografică Marius Matei


Am început timid, nehotărâtă, șovăielnică... 
Mi-am pus întrebări, am pus întrebări. La multe dintre ele mi-a răspuns doar ecoul. Mă simt ca la școală, doar atunci am învățat că unele dintre ele pot fii sancționate. Penalizate. Așa că evit să încurc planeta și să mă obișnuiesc cu ''lumea'' mea. Sper să o gestionez corect și să fiu echilibrată dar darnică. Așa că din depozitul modelelor de Banat am încropit un model inspirat din Colecția Etnografică Marius Matei dar proporția covârșitoare a modelului a rămas neschimbată. De ce? Din cauza pânzei alese deosebit de măruntă și greoi de cusut. Inițial am vrut să merg pe modelul original dar nu s-a potrivit pentru pânza mea. Așa că a trebuit să păstrez ideea, aspectul și entuziasmul.
Totul s-a concretizat când am asamblat pe hârtie un ghem de modele deja expuse pe care le-am așezat în așa fel încât să păstreze o parte din original, o parte din cerință și o parte din visul meu. Mi-a luat 4 zile execuția manuală a desenului dat fiind faptul că l-am schițat pe hârtia milimetrică. 
Pasul următor a fost să mă încumet la cusut. Și am făcut-o! Dacă voi sărbătoriți Sânzienele îmbrăcate în iile cusute de voi, eu mă rezum la începutul ei. Tot e ceva, nu? 
Spre finalul postării mele vă las în compania elementelor principale care încheagă proiectul meu de lungă durată și-anume un videoclip despre cusătura folosită și schema modelului principal. Pentru alte cusături esențiale folosite în executarea ii-lor vă sfătuiesc să accesați pagina mea de Youtube. 

Schița modelului artizanal


Comentarii

 1. Vai, ai o rabdare extraordinara si o disciplina a muncii demna de toata admiratia mea!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru vizită și pentru comentariu! Sper să revii cu aceeași plăcere! Sănătate, spor în toate!

   Ștergere
 2. Buna ziua, ce fel de panza folositi?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pânza pe care o folosesc este Călușar. Nu o recomand celor începători doar în cazul în care sunteți pregătiți să vă aventurați într-o călătorie spre neprevăzut... În cazul meu a trebuit să regândesc modelul, desenul ori motivul original care nu corespundea acestui tip de pânză. De aceea am postat și motivul redesenat pe care-l cos sub altă formă pornind de la cel original și adăugând '' prospețime'' modelului meu bănățean. E mai anevoios de urmărit dar rezultatul spectaculos... Pânza subțire, măruntă, măruntă, măruntă... La o singură mânecă lucrez cât altele la o ie întreagă... Încearcă o pânză diferită, mai groasă și mai ușor de cusut pentru început... Este adevărat că sunt la prima ie cusută dar... nu sunt la prima cusătură pe pânză, orice pânză... Să ai răbdare și un An Nou fericit!

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare