Treceți la conținutul principal

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon



      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :

     1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.

     2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.


     3. Se suprapun părțile feței una peste cealaltă , față pe față , și se execută un tighel de-a lungul liniei de mijloc a feței pantalonului . Acest procedeu este tighelit în două feluri :

 a) în cazul în care confecționezi  doar părțile feței atunci tighelul va fi început de la șliț și oprit înainte de linia cracului pantalonului , lăsându-ți posibilitatea de a fixa cusăturile mai târziu.

 b) în cazul în care ai executat cusăturile laterale și cusăturile dintre picioare (cracul pantalonului ) , suprapui introducând părțile pantalonului unul în altul , față pe față , respectând cusăturile fixându-le în ace și tighelind linia de mijloc a feței pantalonului pornind de la șliț în jos continuând cu linia spatelui.

    4. Se așează dublura șlițului (cea rotunjită) pe partea dreaptă, față pe față, se tighelește până la linia cusăturii anterioare. 

   5. Pregătește corsetul (piglatul ) format din același material coase-l la mașină și surfilează-i marginea înainte de a-l prinde de șliț. 

  6. Se presează cu călcătorul marginile cusute călcându-se desfăcut și se împinge dublura spre interior presând din nou marginea. Pe partea stângă a feței pantalonului rezerva de se calcă pe jumătate până la prima cusătură.

    7. Pe marginea surfilată a dublurii din stânga șlițului se fixează fermoarul (dos pe față -cheița fermoarului aflându-se în sus ) și se tighelește normal împreună. Apoi se suprapun bucățile una peste cealaltă, adică dublură, fermoar și partea stângă a feței pantalonului și se tighelesc împreună mergând pe partea pliată îngust, exact pe margine.

 Tighelirea dublurii pe partea stângă a șlițului se poate face în două variante :

 a) lângă cusătura anterioara a părții stângi a fermoarului , respectiv în spatele șlițului

 b) încheind fermoarul și tighelind pe fața materialului exact pe lângă dinții fermoarului

    8. Pliază partea dreapta peste fermoar , fixează în ace astfel încât să prinzi doar partea dublurii rotunde și cealaltă parte a fermoarului  și tighelește fără a atinge fața pantalonului.

    9. Finalizează prin executarea ultimului tighel pe partea dreaptă a șlițului , pe fața sau pe dosul pantalonului , rotunjind-ul spre final și fixând totodată dublura șlițului în cusătură .Întărește dublura printr-o cusătură bătută pe fața sau pe dosul lucrului.

    10. Se presează cu călcătorul

    11. Urmărește videoclipul!




    Știați că : în 1937, în "Bătălia de la Fly", designeri de modă francezi au aplicat pentru prima dată fermoarul la pantalonii bărbătești? Esquire a declarat  despre fermoar ca fiind : "Cea mai noua idee de croitorie pentru bărbaţi "

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.