Treceți la conținutul principal

Prima mea ie

Model de Banat inspirat din Colecția Etnografică Marius Matei


Am început timid, nehotărâtă, șovăielnică... 
Mi-am pus întrebări, am pus întrebări. La multe dintre ele mi-a răspuns doar ecoul. Mă simt ca la școală, doar atunci am învățat că unele dintre ele pot fii sancționate. Penalizate. Așa că evit să încurc planeta și să mă obișnuiesc cu ''lumea'' mea. Sper să o gestionez corect și să fiu echilibrată dar darnică. Așa că din depozitul modelelor de Banat am încropit un model inspirat din Colecția Etnografică Marius Matei dar proporția covârșitoare a modelului a rămas neschimbată. De ce? Din cauza pânzei alese deosebit de măruntă și greoi de cusut. Inițial am vrut să merg pe modelul original dar nu s-a potrivit pentru pânza mea. Așa că a trebuit să păstrez ideea, aspectul și entuziasmul.
Totul s-a concretizat când am asamblat pe hârtie un ghem de modele deja expuse pe care le-am așezat în așa fel încât să păstreze o parte din original, o parte din cerință și o parte din visul meu. Mi-a luat 4 zile execuția manuală a desenului dat fiind faptul că l-am schițat pe hârtia milimetrică. 
Pasul următor a fost să mă încumet la cusut. Și am făcut-o! Dacă voi sărbătoriți Sânzienele îmbrăcate în iile cusute de voi, eu mă rezum la începutul ei. Tot e ceva, nu? 
Spre finalul postării mele vă las în compania elementelor principale care încheagă proiectul meu de lungă durată și-anume un videoclip despre cusătura folosită și schema modelului principal. Pentru alte cusături esențiale folosite în executarea ii-lor vă sfătuiesc să accesați pagina mea de Youtube. 

Schița modelului artizanal


Comentarii

  1. Vai, ai o rabdare extraordinara si o disciplina a muncii demna de toata admiratia mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru vizită și pentru comentariu! Sper să revii cu aceeași plăcere! Sănătate, spor în toate!

      Ștergere
  2. Buna ziua, ce fel de panza folositi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pânza pe care o folosesc este Călușar. Nu o recomand celor începători doar în cazul în care sunteți pregătiți să vă aventurați într-o călătorie spre neprevăzut... În cazul meu a trebuit să regândesc modelul, desenul ori motivul original care nu corespundea acestui tip de pânză. De aceea am postat și motivul redesenat pe care-l cos sub altă formă pornind de la cel original și adăugând '' prospețime'' modelului meu bănățean. E mai anevoios de urmărit dar rezultatul spectaculos... Pânza subțire, măruntă, măruntă, măruntă... La o singură mânecă lucrez cât altele la o ie întreagă... Încearcă o pânză diferită, mai groasă și mai ușor de cusut pentru început... Este adevărat că sunt la prima ie cusută dar... nu sunt la prima cusătură pe pânză, orice pânză... Să ai răbdare și un An Nou fericit!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.