Treceți la conținutul principal

Strălucitoare în... roșu



Pentru modelul prezentat am folosit 1,5 m (140 cm lățime) de saten elastic iar pentru fusta trenă am folosit 7 m (140 cm lățime) de șifon roșu, o fâșie de dantelă cu lățime de 18-20 cm și lungime de 1,5 m, ușor elastică, un fermoar ascuns pentru fustă, șnur din saten pentru bride sau găici 2 metri, întăritură.
Teoretic ar trebui să vă spun câte ceva despre căptușeală dar am folosit în locul ei același material. Se recomandă rezerve de 1,5 cm pentru cusături și tivuri. Părțile corsetului și fusta scurtă se croiesc normal pe materialul pliat în două conform tiparului. Tiparul îl poți descărca de AICI. Măsurile sunt următoarele: circumferință bust 91 cm, circumferință talie 71 cm, circumferință șold 91 cm. Fusta trenă din voal șifon se croiește pe lățimea materialului. Pentru o bucată se folosesc întâi 3,5 m (jumătate) se desface lățimea lui și se pliază din nou la jumătate. Tiparul fustei/trenă este compus din mai multe fâșii, fiecare fâșie este reprezentată cu aceeași culoare, 3 porțiuni care se vor copia și se vor uni între ele în dreptul semnelor marcate. În partea de sus vei găsi notat ordinea numerică a fiecărei bucăți. Lipește fâșiile acestea din nou între ele, respectând ordinea numerotată al fiecărui colț în parte până vei obține tiparul corect al trenei. Mijlocul feței se așează pe partea pliată a materialului. Se croiește de două ori aceeași piesă. Resturile de material nu se aruncă ci se vor folosi pentru draparea segmentelor corsajului. Pentru elementele corsajului vă sfătuiesc să căutați rochia de bal de pe paginile blogului pentru că voi face o descriere anemică cu privire la acest capitol.

Corsajul:

Videoclipul următor vă arată în termeni simpli modul de costrucție a tiparului pentru corset pe înțelesul oricărui novice...



Partea centrală a feței se croiește la îndoitura materialului 1x
Partea laterală a feței 2x
Partea laterală a spatelui 2x
Partea centrală a spatelui 2x
Căptușeala: la fel.

1. Se execută cusăturile de îmbinare a părților feței și ale spatelui. Vezi figura 1. La o distanță de o tălpiță se repetă același tighel. În rezerva închisă se va insera balena (dar nu încă). Rezervele feței se calcă înspre centrul feței iar rezervele părților spatelui se calcă înspre mijlocul spatelui. 

2. Pe partea feței corsajului se așează dantela (dos pe față), pornind de la rezerva de sus spre tiv și la mijlocul lățimii ei se pliază pensa ornamentală pe ambele ei părți atât cât este necesar. Se fixează cu ace de gămălie și se taie de restul metrajului. Se montează definitiv cu un tighel pe marginea rezervei. 

3. Se pregătesc părțile feței și ale spatelui corsajului pentru adăugarea drapajului. Pentru aceasta poți folosi masa de călcat, un burete mare sau o pernă mai tare. Se poate începe cu oricare dintre părți folosind resturile de material de voal rămas după croirea trenei. Se așează partea feței cu fața în sus și se pornește de la tivul corsetului. Se fixează șifonul cu ace de gămălie de-o parte și de alta a marginilor feței. Se pliază materialul cu degetele în ambele părți și se fixează cu acul de gămălie fiecare pliu obținut. La linia dantelei ultimul pliu se întoarce spre spate pentru a ascunde cusătura tivului. Se fixează cu aburul călcătorului și presează cutele bine dar pentru siguranță este recomandat să se așeze  o pânză deasupra. Se taie surplusul de material, se scot acele de gămălie. Se tivește partea de sus a voalului drapat menționat anterior ca tiv și se montează pe rezerva feței definitv cu un tighel. Se repetă procedeul și pentru fiecare secțiune a părților spatelui.



4. Se continuă cu execuția cusăturilor laterale ale corsetului. Rezervele se calcă spre centrul spatelui. 

5. Căptușeala croită separat se coase astfel: se execută cusăturile de îmbinare ale feței și ale spatelui precum și cusăturile laterale. Rezervele cusăturilor feței se calcă înspre centrul feței iar celelalte înspre mijlocul spatelui. Se lasă în așteptare. 

6. Se măsoară circumferința umerilor se taie dantela conform măsurilor. Capătul dantelei se pliază la jumătate se pliază din nou și jumătatea obținută se fixează cu un ac de gămălie. Cuta obținută se înjumătățește obținându-se două pense îndreptate spre centrul marginii dantelei. Se fixează de-o parte și de alta a centrului spatelui de la rezerva de sus spre tiv și se fixează cu tighel.

7. Dublura care acoperă spatele are aceeași lungime cu spatele (corsetului) nefinisat și va fi croită separat de restul spatelui. Dimensiunea lățimii este variabilă în funcție de cerința fiecăruia. Se pregătește această bucată egală cu lungimea spatelui (corsetului) și lată de maxim o palmă, se pliază la jumătate cu fața în interior și se cos la ambele tivuri. Se întoarce pe față și se fixează marginea cu un tighel.



8. Se introduc balenele tăiate adecvat și potrivite fiecărei cusături în parte doar la corsetul de suprafață nu și la căptușeală. La cusăturile laterale balenele se introduc între rezerve și se cos cu grijă toate odată: rezerva și balena. Este mai dificil de introdus din cauza pliurilor rezultate în urma drapării materialului.  

9. Se suprapun părțile corsetului cusute solitar (partea exterioară și căptușeala) față pe față și se cos împreună pe partea de sus a corsetului. Se aplică șnurul care reține materialul pe lângă tighelul cusut anterior. Se întoarce corsetul cu fața în sus se pliază rezerva spre partea căptușelii și se coase tighelul de fixare pe partea căptușelii și pe rezerva cusăturii anterioare. Atenție: tighelul acesta nu se începe și nu se încheie de la un capăt la altul ci se lasă câte o porțiune necusută la ambele capete, altfel va apărea cută la final. Vezi figura 3

10. Se pregătesc cheotoarele sau bridele tăiate din șnur de mătase de preferat din aceeași culoare cu rochia aflată în lucru. Șnurul roșu se taie în funcție de cât de dese se doresc cheotoarele sau bridele la lungimea de 4-5 cm. Fiecare fâșie se pliază la jumătate și se prind capetele cât mai aproape una de alta și se fixează pe semnele date pe rezerva mijlocului spatelui. Prima bridă se va monta exact lângă linia de cusătură a marginii de sus a corsetului iar ultima de la rezerva tivului corsetului mai sus cu 1,5 cm. Mijlocul spatelui trebuie să aibă aceleași semne pe ambele părți. Vezi figura 2. Pentru ajutor suplimentar poți arunca o privire : AICI. 



11. Se fixează partea de acoperire a spatelui (pregătită anterior) pe partea stângă a corsetului peste bridele cusute și se tighelesc împreună. Se trage fața căptușelii peste fața corsetului cu dreptunghiul aflat în interior și se cos pe dos toate împreună conform rezervelor, de la capătul de sus spre tiv dar lăsând necusut rezerva tivului. Vezi figura 4,5,6,7 și 8. Sfat: se poate coase pe partea cealaltă astfel se va avea în vizor tighelul chetoarelor. Se procedează la fel și la cealaltă margine doar că nu se mai aplică dublura. Se taie colțul și se întoarce corsetul pe față. Se pune în așteptare.



Trenă/volan:


1. Se ia fermoarul și se face măsoară lungimea lui completă.

2. Se taie o fâșie de întăritură de hârtie la lungimea dimensiunilor luate și se lipește prin presare cu călcătorul la mijlocul de sus al spatelui trenei, respectiv pe dosul materialului. 

3. Se așează dos pe dos trena și se tighelește pe fața lucrului la o tălpiță pornind de la întăritură spre tiv, toată cusătura de mijloc a trenei până la tiv. Vezi figura 1 și 2. Crestează până la cusătură în dreptul întăriturii.



4. Se taie rezerva, se întoarce pe cealaltă parte, cu rezerva aflată în interior se tighelește din nou pornind de la tiv spre fermoar, întărind cusătura și păstrând aceeași linie cu tighelul anterior. Vezi figura 3.

5. Se procedează în același mod și cu cealaltă trenă/volan. 

6. Se execută tivul ambelor trene, deoarece prin prelucrare îndelungată există riscul destrămării accentuate. De preferat ar fi tivul rulat mărunt. Se poate fixa manual și apoi se poate coase la mașină.



7. Se calcă cusăturile de mijloc ale spatelui trenei într-o singură direcție. Se așează părțile necusute ale fermoarului și se fixează cusăturile una peste cealaltă. Vezi figura 4.

8. Se cos împreună cele două trene pe o porțiune mică pornind de la semn pe aceleași cusături. Vezi figura 5. Întărește capătul din dreptul fermoarului cu zigzag mărunt și crestează din nou până în cusătură. Întoarce pe față și fixează cu un tighel ambele părți ale fermoarului prinzând cele două trene una de cealaltă. Vezi figura 6. Astfel cusăturile se vor afla în interiorul trenei. Trena cea mai lungă o vei socoti drept față iar cea mai scurtă va deveni dos. 



9. Asamblăm fusta scurtă în felul următor: se cos pensele de la părțile spatelui. Înainte de a călca orice cusătură se aplică o fâșie de întăritură pe talia bucăților ce formează fusta pentru a preveni lărgirea după călcare. Fâșiile trebuie tăiate cât mai îngust. Se continuă fusta executând cusăturile laterale, se surfilează împreună iar linia de mijloc spate fiecare separat. Se unește linia de mijloc spate cu tighel lăsând necusută aceeași porțiune finală rezultată la trenă. Pensele se calcă spre mijlocul spatelui iar cusăturile laterale ale fustei la fel iar cusătura de mijloc a spatelui fustei se calcă desfăcut. Se execută tivul fustei manual. 



10. Se întoarce fusta pe dos. Se surfilează partea fermoarului la trenă. Se pune trena cu partea pe care am denumit-o dos în sus și se așează fața fustei pe fața trenei în dreptul fermoarului. Vezi figura 7. Se tighelesc împreună. Se procedează la fel și cu cealaltă parte. Vezi figura 8 și 9. Dosul trenei va fi pe fața fustei iar cele trei straturi prinse împreună.

11. Se montează fermoarul ascuns. AICI poți viziona tutorialul


12. Se încrețește trena în talie atât cât este nevoie și se prinde manual de fustă. Vezi figura 10



13. Se prinde toată fusta/trenă pe tivul corsetului dintr-o parte în cealaltă respectând atât centrul feței corsetului cât și al fustei. Vezi figura 11.

14. Se introduce toată fusta/trenă în interiorul corsetului. Vezi figura 12.

13. Se fixează în ace toate cusăturile corsetului cu ale căptușelii. Vezi figura 13.



14. Se linia taliei se coase dintr-un capăt spre centru pe lângă tighelul anterior dar se lasă porțiunea centru față necusută. Vezi figura 14. Se trage toată trena/fusta afară. 

15. Se coase porțiunea necusută cu mâna. Vezi figura 15. Se împletește șiretul rămas și se poartă cu plăcere! 

Spor la lucru! Pozele mărite le găsiți pe pagina de Facebook

Pentru model mărime mai mică puteți lua corsetul de la rochia anterioară. Fi pe fază: urmează rochia de Crăciun!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.