3 kg de ciuperci proaspete
3 kg de ardei (kapia și galbeni)
3 kg de roșii
2 kg de ceapă
300 gr. de măsline (fără sâmburi)
1 litru de ulei
2 linguri de sare grunjoasă
1 lingură de boia de ardei
piper boabe
foi de dafin
Ciupercile se spală, se opăresc în apă cu sare, se scurg de apă și se dau prin mașina de tocat. Ardeii se coc, se curăță de pieliță se despart de cotorul cu semințe și se dau prin mașina de tocat. Roșiile se spală, se taie mărunt și se dau prin mașina de roșii. Sucul astfel pregătit se pune deoparte. Măslinele se dau prin mașina de tocat. Ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt. Într-o cratiță smălțuită se pune uleiul la încins și se adaugă ceapa tocată călind ușor, până dispare apa din ceapă. Se adaugă boiaua dulce amestecând mereu după care stingem totul cu sucul de roșii. Se adaugă ardeii, sarea, piperul boabe și foile de dafin. Se lasă la fiert la foc iute, amestecând din când în când până se îngroașă zacusca. Între timp se pregătesc borcanele, se spală bine și se sterilizează în cuptor. Se adaugă ciupercile și măslinele și se continuă fierberea. Când zacusca a scăzut și uleiul s-a ridicat la suprafață, este gata. Se scot borcanele din cuptor cu tot cu tavă și se umple cu polonicul fiecare borcan în parte. Se închid imediat cu capacul. Se depozitează la cald între pături cel puțin 24 de ore sau până se răcesc complet. Nu necesită conservanți.
Minunat prezentat !!! Felicitari !!! Spor la pregătirile de iarna!!
RăspundețiȘtergereMulțumesc, scumpă doamnă Adriana! Am cam gătat deja cu toate borcanele, dar ca de obicei abia dacă prind timpul necesar pentru blog. Nu reușesc să mențin pasul... Așa că multe povești rămân nespuse...
Ștergere