Treceți la conținutul principal

Construcția tiparului de palton pentru bebeluși - 2


Tiparul de mânecă



Pentru a asigura o perfectă concordanță între capul mânecii și răscroitura mânecii taiorului construcția tiparului se execută pe bază măsurătorilor efectuate pe tiparul de bază al paltonului ( adică cel desenat anterior ).

Tiparul de mânecă


Schemă tipar de mânecă de taior



Ca să înțelegi perfect despre ce vorbesc aici urmărește videoclipul următor și aplică varianta simplă și pe înțelesul oricui:


Tiparul de guler 

Exemple: 


Se desenează un dreptunghi cu lungimea răscroiturii gâtului măsurată pe tipar, respectiv răscroitura gâtului a tiparului de spate plus cea a părții feței până la linia de mijloc a feței, minus 1 cm iar lățimea ( nu neapărat fixă ) de 8 cm și se notează de la dreapta spre stânga punctele A,B,C și D.

Avem următoarele valori:

lungimea răscroiturii feței măsurată pe tipar : 8,5 cm
lungimea răscroiturii spatelui măsurată pe tipar : 5,5 cm

8,5 + 5,5 = 14 cm

AB = 14 - 1
      = 13 cm

BC = 8 cm ( nu este o măsură fixă )

Linii ajutătoare:

1) Linia de răscroitură a gâtului:

Din unghiul B se măsoară pe linia verticală 2 cm și se fixează litera B1. Se unesc B1 cu A printr-o linie arcuită.

BB1 = 2 cm

2) Linia de margine a gulerului:

Se prelungește linia verticală BC din punctul C în sus cu 1 cm și se fixează punctul C1.

CC1 = 1 cm

Se prelungește orizontala CD spre dreapta cu 3 cm și se fixează punctul D1.

DD1 = 3 cm

Se unesc punctele C1 cu D1 printr-o linie usor arcuită dar mai mult dreaptă spre punctul C1, iar punctele A cu D1 printr-o linie dreaptă.

În imaginea de mai jos aveți desenat cu roșu varianta gulerului rotunjit pentru aceleași dimensiuni.

Schița tiparului de guler

Pentru o previzualizare urmăriți și videoclipul de mai jos în care am desenat mâneca pentru cămașa (bluza) fetei potrivită pentru tiparele anterioare ( publicate în trecutul nu foarte îndepărtat )

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.