Treceți la conținutul principal

Broderie în punct de șabac dublu



Punct de dantelărie folosit în lucrul cu lasetă pentru umplerea petalelor de flori, de forme sau mărimi diferite.
Se întărește firul trecându-l prin laseta fixată pe pânza de lucru și se va începe lucrul de la baza petalei, fixând firul de la stânga spre dreapta și revenind la punctul de plecare. Se trece firul de ață pe sub firele de suport împărțind petala în mod egal de preferat un număr par de fire. Se urzește întreaga suprafață introducând acul în bucla de pe lasetă de sus în jos și se revine introducând acul pe sub firele de suport. Pentru o execuție perfectă trebuie folosit un fir de ață mai lung, nodurile nefiind permise. Pe aceste fire trasate se țese mai întâi 
de la dreapta spre stânga, introducând acul peste primul fir dublu, pe sub următorul și tot așa până la ultimul fir.




Se trage firul complet în urma acului și fără să fixăm de marginea lasetei, firul aflându-se acum în partea stângă, continuăm să lucrăm mai departe întorcându-ne spre partea dreaptă, peste ultimul fir, devenit acum primul, intercalând țesătura precedentă. Se procedează în același mod câteva rânduri. Ajunși din nou în partea dreaptă trecem acul peste un grup de două fire(duble) pe sub alte două fire(duble) și tot așa până ajungem la finalul rândului, pe sub ultimul grup de două fire(duble). Se trage firul, lucrându-se lejer și ne întoarcem peste ultimele două grupe, pe sub următoarele, peste...Se repetă în felul acesta câteva rânduri, de la dreapta spre stânga și de la stânga spre dreapta, având grijă ca înainte de a ne afla în etapa următoare firul să fie tot în partea dreaptă. 



După șase rânduri ajunși cu firul în partea dreaptă, vom scoate acul pe sub un singur fir dublu, lăsând ultimul fir nelucrat, ne întoarcem spre stânga peste două fire duble, pe sub două fire duble, peste... până la finalul rândului unde din nou vom omite ultimul fir dublu. În felul acesta vom broda același număr de rânduri, lăsând câte un fir nelucrat în etapa următoare. 



Când vor rămâne doar două fire duble rulăm peste ele numărul de rânduri care corespund, adică șase. 
La final trecem acul prin lucru, pe cât posibil să nu fie vizibil și se ajunge la firul de suport 
după care îl fixăm de marginea lasetei.






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.