Treceți la conținutul principal

Botoșei tricotați



Botoșeii din imagine sunt pentru un copil de câteva luni și se tricotează cu andrele nr. 2 1/2  și două nuanțe de fire diferite cu grosimea adecvată grosimii andrelelor. În cazul de față am folosit culorile bordo și albastru. Începem lucrul prin a monta cu fir bordo pe o andrea un număr de 30 de ochiuri pe care le vom fixa tricotând următorul rând în întregime ochiurile montate ochiuri față. Aceste două rânduri de început nu le vom trece la numerotarea rândurilor ci abia de acum înainte vom menționa fiecare rând după cum urmează:


1M = un ochi margine sau mărginaș. Reprezintă ochiul de la începutul fiecărui început de rând și care nu se va tricota ci doar se va muta pe andreaua din mâna dreaptă.

Ochi față = În mâna stângă se ia andreaua cu ochiurile montate iar în cea dreaptă andreaua liberă. Ochiul de margine se trece pe andreaua dreaptă fără să fie tricotat, iar primul ochi imediat după el se tricotează în felul următor: vârful andrelei din mâna dreaptă se introduce în primul ochi de pe andreaua stângă, dinspre cel care tricotează, de la stânga spre dreapta, apucând firul din spate printr-o mișcare de sus spre cel care tricotează și se trece prin ochi. Ochiul vechi se eliberează de pe andreaua stângă iar bucla celui nou se va strânge pe cea din mâna dreaptă.

Ochi dos =  Andreaua din mâna dreaptă trece prin primul ochi, de la dreapta spre stânga iar firul cu care se lucrează se trece printr-o singură mișcare peste andrea dinspre cel care tricotează, rulând-ul peste andrea, de sus în jos și se trece prin bulca ochiului. Ochiul odată format se strânge pe andreaua din mâna dreaptă iar cel vechi se eliberează de pe andreaua din mâna stângă.

Creșterea din bridă = Se introduce andreaua din mâna dreaptă prin firul orizontal aflat la baza primului ochi, încă nelucrat, de pe andreaua din mâna stângă, se ridică și se așează pe aceeași andrea din mâna stângă, lângă ochiul de la care am tras brida. Avem două ochiuri în loc de unul iar ochiul nou format a devenit primul ochi pe andrea iar cel ce a fost primul a rămas în urma lui. Ochiul format din bridă se tricotează ochi față și se eliberează (alunecă) pe andreaua din mâna dreaptă. Ochiul rămas după tricotarea bridei se numerotează în grupul de ochiuri tricotate viitoare conform modelului cerut. Acest tip de creștere are înclinația spre dreapta, iar dacă se dorește spre stânga brida se va ridica, după ce s-a lucrat primul ochi, apucându-se brida ochiului tricotat și ridicând-ul cu vârful andrelei din mâna stângă și se va lucra normal ochi față.

Întregul album de fotografi icu etapele tricotării acestor botoșei  îl găsiți apăsând AICI

Talpa

R1: (pe fața lucrului) 1M, 1 ochi față, 1 creștere din bridă, 2 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 12 ochiuri tricotate față, 1 creștere din bridă, 2 ochiuri față.

R2: (pe dosul lucrului) 1M, 33 ochiuri tricotate ochiuri față.

R3: (pe fața lucrului) 1M, 2 ochiuri tricotate față, 1 creștere din bridă, 12 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 4 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 12 ochiuri tricotate față, 1 creștere din bridă, 3 ochiuri față.

R4: (pe dosul lucrului) 1M, 37 de ochiuri tricotate față.

R5: (pe fața lucrului) 1M, 3 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 12 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 6 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 12 ochiuri tricotate față, 1 creștere din bridă, 4 ochiuri față.


R6: 1M, 41 ochiuri față.

R7: (pe fața lucrului) 1M, 4 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 12 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 8 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 12 ochiuri tricotate față, 1 creștere din bridă, 5 ochiuri față.

R8: 1M, 45 ochiuri față.

R9: (pe fața lucrului) 1M, 5 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 12 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 10 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 12 ochiuri tricotate față, 1 creștere din bridă, 6 ochiuri față.

R10: 1M, 49 ochiuri față.

Bordura albastră

Schimbăm firul cu cel albastru fără să rupem firul cu care am tricotat până acum și vom continua tricotarea în felul următor:

R11: (pe fața lucrului) 1M, 49 ochiuri tricotate ochiuri față.

R12: (pe dosul lucrului) 1M, 49 de ochiuri tricotate ochiuri dos.

Continuăm în felul acesta în punct de jerse următoarele rânduri:

R13, 15 și 17 se tricotează ca și R 11

R14, 16 și 18 se tricotează ca și R 12


Facem prima bordură întoarsă, din rândurile tricotate anterior, cu firul albastru dar, avem nevoie de încă o andrea, de același număr cu cele cu care am tricotat până acum și continuăm în felul următor:

Luăm o andrea și ridicăm de pe dosul lucrului, începând de la dreapta spre stânga, câte un ochi trăgând de fiecare fir din linia întrerupă albastră ce s-a format în urma schimbării firelor. Mișcarea va fi de sus în jos pe sub fiecare fir, ridicând-ul cu vârful andrelei noi iar odată cu tragerea lui se va forma câte un ochi. La final vom obține 48 de ochiuri cu 2 ochiuri mai puține decât pe andreaua de sus. Ambele andrele trebuie să aibă aceeași direcție, respectiv vârfurile lor sunt îndreptate în aceeași parte. Andrelele aliniate într-o singură direcție le pliem și le ținem simultan în mâna stângă, iar cu firul bordo vom începe să tricotăm în felul următor:

Primul ochi de pe andreaua din fața celui care tricotează îl tricotăm ochi față și îl lăsăm să alunece pe andreaua din mâna dreaptă. Vom introduce vârful andrelei din mâna dreaptă prin primul ochi de pe andreaua aflată în față și prin primul ochi de pe andreaua aflată în spate. Tragem firul cu care tricotăm din spate spre față (adică tricotăm un ochi față dar prin cele două ochiuri odată) formând un singur ochi pe care îl lăsăm să cadă pe andreaua din mâna dreaptă. Vom lucra în felul acesta luând câte două ochiuri odată, respectiv câte unul de pe fiecare andrea, până când vom termina ochiurile și ne va rămâne ultimul pe care îl vom tricota normal ochi față. Vom avea în felul acesta același număr de ochiuri tricotate pe andrea cu firul bordo, adică 50. În momentul acesta suntem pe dosul lucrului și continuăm să-l tricotăm în întregime ochiuri dos. Pe urmă vom tricota încă 6 sau 8 rânduri sau în punct jerse. După ce am tricotat și porțiunea aceasta cu bordo continuăm cu aceeași culoare reluând numerotarea etapelor, în felul următor:

R1: (fața lucrului) 1M, 20 de ochiuri față, 8 ochiuri față, 2 ochiuri scăzute pe față spre stânga. Restul ochiurilor se lasă pe andrea fără să se tricoteze. Întoarcem lucrul iar de acum vom tricota doar cele 9 ochiuri centrale. întorcând lucrul de câte ori avem nevoie.

R2: (pe dosul lucrului) Primul ochi îl luăm nelucrat (adică cel rezultat din scăderea rândului anterior) si îl lăsăm să alunece pe andreaua din mâna dreaptă, următoarele 8 ochiuri le tricotăm ochiuri dos, iar următoarele două ochiuri le tricotăm împreună ochi dos. Întoarcem lucrul.

R3, R5, R7, R9 și celelalte necesare se lucrează în felul următor: Primul ochi alunecat (adică cel rezultat în urma scăderii anterioare) 8 ochiuri pe față, 2 ochiuri scăzute împreună pe față. Întoarcem lucrul.

R4, R6, R8 și R10: Primul ochi alunecat, 8 ochiuri dos, 2 ochiuri tricotate împreună pe dos.

Continuăm în felul acesta până când atunci când împletitura tricotată este pe față iar pe andreaua din mâna stângă mai ai 12 ochiuri. Continui așa:

Rând față: 1 ochi alunecat, 8 ochiuri față, 2 ochiuri scăzute împreună pe față, 11 ochiuri față. În momentul acesta ai toate ochiurile pe o singură andrea. Întoarce lucrul.

Rând dos: 1M, 19 ochiuri dos, 2 ochiuri scăzute împreună pe dos, 11 ochiuri dos. Total 32 de ochiuri.

Următoarele 6 rânduri le vom tricota în punct leneș în felul următor:

R1 și R3: (pe față lucrului) Se tricotează în întregime ochiuri față

R2 și R4: (pe dosul lucrului) Se tricotează în întregime ochiuri față

R5: 1M, 10 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 10 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 11 ochiuri față.

R6:  1M, 10 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 12 ochiuri față, 1 creștere din bridă, 11 ochiuri față.

Schimbăm firul fără să-l rupem pe acesta cu care am tricotat până acum (bordo) și vom tricota în continuare următoarea bordură cu firul albastru pe 10 rânduri în punct jerse și o vom închide în același mod ca cea anterioară pe cele 36 de ochiuri existente.

Schimbăm firul albastru cu cel bordo și vom continua tricotând următoarele 10 rânduri în punct bob de orez începând cu primul rând de pe dosul lucrului căci acolo ne aflăm în momentul acesta:
Rând dos: 1 M, * 1 ochi dos, 1 ochi față*, și terminăm rândul cu 1 ochi dos, 1 ochi față

R1: (pe fața lucrului) 1M, * 1 ochi față, 1 ochi dos* și terminăm rândul 1 ochi față, 1 ochi dos.

R2: (pe dosul lucrului) se tricotează așa cum apar

R3: 1M, * 1 ochi dos, 1 ochi față*....

R4: se tricotează așa cum apar

R5: 1 M, *1 ochi față, 1 ochi dos*...

R6: se tricotează așa cum apar

R7: 1M, * 1 ochi dos, 1 ochi față*....

R8: se tricotează așa cum apar

R9: 1M, *1 ochi față, 1 ochi dos*....

R10: se tricotează așa cum apar.

Lăsăm firul puțin mai lung, îl tăiem și lucrăm cu firul albastru. Se tricotează 8 rânduri în punct jerse iar rândul următor tricotăm după cum urmează:

R9: 1M, *1 ochi față, 2 ochiuri scăzute împreună pe față, 1 jeteu*

R10: Toate ochiurile se tricotează ochiuri dos inclusiv jeteurile.

Pe urmă mai tricotăm încă un set de 8 rânduri în punct jerse, se ridică ochiurile cu cea de-a treia andrea, se pliază și se închide bordura în același mod ca și cele anterioare dar cu același fir albastru. Singura diferență este că primul ochi de pe andreaua din față îl considerăm ochi de margine, deci nu- mai tricotăm și-l lăsăm să alunece pe andreaua din mâna stângă.  Pe dosul lucrului se închid ochiurile lejer. Se coase talpa cu firul lăsat după montarea ochiurilor de la începutul rândului sau al rândurilor în care s-a făcut schimbarea de culori fiecare cu firul aparținător, pe urmă ''tubul'' și se unesc capeții bordurilor pe rotund și se poartă cu plăcere....


Comentarii

  1. Foarte frumoşi botoşeii.Păcat ca nu mai am nepoţei micuţi.Felicitări pentru postări, sunt foarte utile şi binevenite pentru tinerele mămici indemânatice. O săptămână minunată plină de soare şi bucurii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, doamnă Adriana! Fata mea spunea să mă apuc să fac pentru vânzare... :) Nu mai îmi văd capul de treabă... I-am zis să facă ea! Cred că am pus-o pe gânduri... :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.