Treceți la conținutul principal

Tipar bluză


Construcția tiparului de bluză cu pensă la subraț:


Bineînțeles că nu este vorba despre o imaginație puerilă, dar am făcut schimbări radicale de când am scris postarea aceasta. Am învățat trecând de la amatorism la un nivel mai sus de cel de novice, am șters ce am crezut că sunt informații evazive și mi-am bătătorit metode de calcul verificate. Așa că nu vă speriați sistemul nu se schimbă, doar calculele sunt diferite și conforme fiecărei etape de creștere - într-o  limbă universală s-ar numi vârstă - Am ieșit din practicile vechi, ușor incerte și trecem la cele concrete și mai apropiate de realitate. Dacă ți-am produs o fărâmă de disconfort sau o criză de isterie, nu-ți fă griji: și eu am trecut prin asta!

Ca să reușim în proiectarea unui tipar trebuie să luăm anumite măsuri într-o anumită ordine: lungimi, lățimi și grosimi.

Măsuri principale :


Lungimea taliei (Lt): reprezintă dimensiunea de la a șaptea vertebră a gâtului până la punctul cel mai cambrat al taliei.
Lățimea spatelui (ls): se măsoară pe lățimea spatelui (mai sus de linia subrațului) în partea cea mai lată a spatelui, respectiv distanța dintre încheieturile brațelor cu umerii, măsurată peste spate la 1/3 din distanța de la vertebra a 7-a a gâtului și talie. 
Lățimea pieptului (lp): distanța dintre încheieturile brațelor, măsurată deasupra bustului, deci în locul cel mai îngust.
lățimea
Lățimea bustului (Lățimea feței - lf): distanța dintre încheieturile brațelor măsurată peste bust în locul cel mai proeminent.
Circumferința bustului (CB): se măsoară circular peste partea cea mai dezvoltată a bustului și a spatelui.
Circumferința taliei (CT): se înconjoară talia.
Circumferința șoldului (CS): se măsoară circular peste șoldul persoanei mai jos cu 15 cm de talie sau peste partea cea mai proeminentă a lui.
Circumferința gâtului (cg): se măsoară dimensiunea gâtului la baza sa.
Lungimea mânecii (Lm): distanța dintre articularea brațului cu cu mărul până la degetul mare al mâinii
Lungimea produsului (lpr): după modă sau cerință
Dimensiuni suplimentare: 

Înălțimea bustului: sau Lungimea feței (Lf) se măsoară de la a 7-a vertebră a gâtului până la punctul cel mai proeminent al bustului
Lungimea taliei (Ltf): se măsoară de la a 7-a vertebră a gâtului până la linia din față a taliei
Adâncimea răscroiturii mânecii (Ars): distanța dintre a 7-a vertebră a gâtului și adâncimea răscroielii din spate a mânecii
Lungimea umărului (Lu): se măsoară de la baza umărului până la articulația brațului.

Prin luarea corectă a măsurilor de bază putem crea o copie a corpului mai apropiată de realitate și astfel putem să asamblăm linie cu linie imaginea tiparului nostru.

În videoclipul de mai jos puteți urmării lecția prin care vă puteți construi tiparul revizuit de bluză pentru o fetiță de 11 - 16 ani







Comentarii

  1. Acest lucru părea mult mai complicat până să găsesc această postare. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că v-am putut fii de folos! Sănătate, spor în toate!

      Ștergere
  2. Felicitri pentru utilele explicaţii. O seară plăcută alături de familie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru vizită, doamnă Adriana! Gânduri bune și senine, spor și sănătate! Un sfârșit de săptămână frumos și liniștit alături de cei dragi!

      Ștergere
  3. ....super ,doar sa nu cunosti lb .romana ,nu poți sa nu intelegi ceea ce scrie ,....bravo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru apreciere și susținere! Sper să reveniți cu aceeași plăcere de fiecare dată! Sănătate, spor în toate!

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.