Treceți la conținutul principal

Încrețul ornamental-Model 6

Încrețul ornamental - Model 6 - proiect final față

Am observat un interes crescut pentru cusăturile artizanale utilizate în mod special pentru ornamentarea cămășilor tradiționale românești în mod special cele care reprezintă încrețul al cărui rol este să delimiteze porțiunea dintre altiță și râul de pe mânecă. Pe lângă acest interes crescut pentru acest tip de cusătură există un soi de neîncredere vecină cu respingerea ei dar nu din cauza complexității execuției ci mai degrabă a asocierii ei cu tradiția noastră ceea ce a adus la o delimitare vecină cu ignorarea ei din portul tradițional punându-se accentul pe noul încreț mai ușor de asimilat ori de învățat.
Dacă tot am început cu vechiul mod de încrețit nu am să mă opresc tocmai acum când am descifrat cu așa lejeritate tehnica și m-am lăsat cuprinsă de microbul acestei cusături spectaculoase. Așa că am mâzgălit o foaie imensă de caiet - de fapt era scoasă cu grijă de la mijlocul caietului - și am purces o muncă intensă, migăloasă dar temeinică pentru obținerea unui model perfect preluat din  albumul Cusături românești de Elisa Brătianu, planșa 48 și redesenat de mine în așa fel încât mi-am dovedit că am deprins și am înțeles cu adevărat cum se dezvoltă, încheagă și construiește acest tip vechi de cusătură. Și tot așa cum v-am obișnuit vă las la îndemână planșele pe care vă sfătuiesc să le urmăriți cu mare atenție și să la copiați pe o foaie dublă respectând rândurile notate. Este cel mai lat model executat format din 68 de rânduri pe orizontală și 58 de rânduri pe verticală. Mijlocul modelului îl plasăm între R 29 și 30. Modelul începe de la rândul 1 la 58 după care se repetă atât cât este necesar ori de la mijlocul motivului atât cât este nevoie.

Încreț ornamental - 6 - schemă - planșa 1-a

Încreț ornamental - 6 - schemă - planșa 1 - b

Încreț ornamental - 6 - schemă - planșa 1 - c

Încreț ornamental - 6 - schemă - planșa 1 - c

Încreț ornamental - 6 - schemă - planșa 2

Încreț ornamental - 6 - schemă - planșa 2 - sus

Încreț ornamental - 6 - schemă - planșa 2

Încreț ornamental - 6 - schemă - planșa 2

Încreț ornamental - 6 - 

Încreț ornamental - 6 - dosul lucrului


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.