Treceți la conținutul principal

Motive artizanale - 9 și 10



        Continuăm seria motivelor tradiționale cu câteva modele mici pentru a putea deprinde tehnica migăloasă de cusut și le vom combina acolo unde ne putem lăsa imaginația să zboare... 

Motivul artizanal nr.9 este preluat din cartea ''Cusături românești'' de Elisa Brătianu, planșa 18, model de Oltenia-Gorj. Nu vă rămâne decât sa vizionați videoclipul de mai jos pentru a parcurge pașii necesari în obținerea lui:



          
           Ne desprindem puțin de introducerea anterioară și continuăm demersul nostru pentru studiul cusăturilor ornamentale cu un alt motiv interesant, mult mai popular în rândurile artizanilor români. Motivul nr.10 este preluat din cartea : ''Cusături românești'' de Elisa Brătianu, planșa 1, model de Oltenia-Mehedinți și se aplică sub formă simplă pe pieptul cămășilor tradiționale. Videoclipul cu modelul original îl aveți expus mai jos:


           Pentru obținerea imaginii de început de postare, am amestecat două modele pe care deja le-am menționat până acum și am obținut un model nou numai bun pentru o pernuță de ace. 

Motiv artizanal reinterpretat 

Să privim strâmb și să judecăm drept: da, e un soi de răsplată pentru cei care-mi vizitează periodic blogul! 

Motiv artizanal reinterpretat - dosul lucrului
Dar pentru noul model am să vă las în compania schiței care vă dezvăluie în întregime cum și pe unde trasați liniile ce formează noul aranjament ornamental.

Schiță motiv artizanal ce are la bază motivele 8 și 10

Comentarii

  1. Foarte frunmos, mai ales util. Mulţumesc. O zi minunata .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Observ cu încântare că sunteți cel mai mare fan al meu! Mă bucură prezența dar și susținerea dumneavoastră și vă mulțumesc din suflet pentru asta!

      Ștergere
  2. Buna ziua,foarte frumoasa asocierea margaritarului cu modelul. O zi minunata.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.