Treceți la conținutul principal

Cusături artizanale - Motiv 8

Cusături artizanale românești-Motiv 8, variante reinterpretate după originalul preluat din ''Cusături românești'' de Elisa Brătianu, Planșa 39
Am știut că drumul meu abia începe atunci când am descoperit că pot mai mult decât să reproduc sub o formă sau alta anumite cusături, uneori complicate alteori simple. Caracteristica motivelor lucrate pe două fețe este mai specială prin adunarea mai multor puncte de cusătură ca punctul bătrânesc ''șatrangă'' prin care se formează pătrățele (căsuțe) ce înlocuiesc cu succes cruciulițele, punctul ''calea ciobanului'' care are în componenta lui linii orizontale și verticale (scărițele), punctul ''zigzag''(șarpele, unda apei),  ''ocolul'' și  ''înaintea acului''. Toate aceste mici motive sunt distribuite ordonat pe pânză, în general -apar solitare- pe gura cămășii tradiționale, mânecă ori modelând râurile de sub altițe.
Pornind de la motivul artizanal 8 pe care l-am preluat din cartea ''Cusături românești'' de Elisa Brătianu, Planșa 39, model provenit din Oltenia-Românați, am reinterpretat distribuția acestuia pe pânză și am obținut două motive noi, unul central iar celălalt sub forma unei borduri. Pentru că am vrut neapărat ca acesta să respecte întocmai punctele de cusătură menționate anterior ca aspectul să fie același pe ambele fețe, am schimbat pașii de lucru, pentru că în acest tip de cusătură întotdeauna există două variante de abordare a aceluiași model. Originalul îl aveți în videoclipul de mai jos:



Pentru obținerea acestui motiv care izvorăște din cel anterior am aplicat pașii următori: 

se începe modelul de la dreapta spre stânga. se împunge materialul din punctul A și se scoate acul în punctul 1. Se continuă lucrul conform schemei date până la punctul 22, se ignoră punctul 23 trecându-se imediat la 24, continuând lucrul normal până la finalul diagonalei în lucrul. La ultima mișcare a punctului 29, trecem acul pe sub punctul 23 pe care l-am ignorat, trecem și completăm în întregime linia A următoare, pe sub B și continuăm de la punctul 1 de la stânga spre dreapta cealaltă diagonală. Când ajungem din nou la finalul acestei diagonale, întoarcem lucrul și repetăm toți pașii parcurși pe cele două diagonale. (Vezi schema 1) La întoarcere se completează modelul conform schemei date. (Vezi schema 2)

Schema 1 - motiv artizanal 8 - varianta 2 - Primul rând

Schema 2 - motiv artizanal 8- varianta 2 - al doilea rând

Metoda de lucru a motivului artizanal 8 - Varianta 2

Următorul pas a fost să păstrez modelul original și să caut modalitatea de a-l pune în valoare sub altă înfățișare. Iată ce am obținut:

Motiv artizanal 8 - Varianta 3 - Primul rând

Motiv artizanal 8 - Varianta 3 - Al doilea rând

Schema de lucru - Varianta 3

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.