Treceți la conținutul principal

Încrețul la ie - Model 1

        Denumirile motivelor populare sunt variate și depind de regiunea din care provin, de frecvența   și combinarea integrată în compoziția cusăturii alese complicând posibilitatea de a distinge semnificația reală a decorului propriu zis. Însă, cel mai stilizat motiv ornamental în acest tip de cusătură apare elementul geometric: rombul. Simbol solar, protector, magic și religios, stilizat prin denumiri variate ca hașuri, soare, roată, ''căsulețe'', ori prescură (pâine, pitișoară) apare în decorul ornamental compus pe grupe ori într-o gamă restrânsă echilibrând elementul principal: ornamentul.


    

După nenumărate încercări, am reușit să stabilesc traseul, să verific și să reproduc tehnica anevoioasă, cursivă și riguroasă a punctului folosit pentru obținerea încrețului la cămașa tradițională românească. Contribuția mea nu este originală căci, am folosit schițe reproduse ori redesenate de un artist binevoitor dar cu identitate necunoscută (cel puțin mie) și sper că odată asimilată particularitatea cusăturii nu-mi va fi greu să simplific și să-mi desenez proiectele viitoare.



Motivul prezentat este alcătuit din 22 de coloane (rânduri) verticale iar repetarea succesivă a rândurilor va lăsa să se distingă forma clară a ansamblului decorativ.  Punctul folosit în obținerea modelului va fi punctul înaintea acului care însă va fi aplicat diferit ca într-o joacă, șerpuit. Modelul se începe de la stânga spre dreapta cu prima coloană de jos în sus. Fiecare linie se va executa strict pe fața materialului pe orizontală iar pe dosul lucrului pe verticală și uneori oblic. La capătul coloanei se face trecerea la rândul următor și se continuă lucrul de sus în jos folosind aceeași metodă de lucru. Pentru a înțelege metoda aplicată urmăriți videoclipul de mai jos.



Încrețul- spațiul dintre altiță și '' rândurile'' de pe mâneci. Diferite figuri geometrice care se fac cu alb sau galben deschis, între altiță și râuri. 
                                 Definiție preluată din: 
                                             Portul național românesc- G.T. Niculescu-Varone







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.