Treceți la conținutul principal

Încrețul decorativ - Model 3

Ca să ajung să cos o ie trebuie mai întâi să-i înțeleg cusăturile, să le exersez, să fiu sigură că atunci când am asimilat corect toate tehnicile să-mi adun puterile și cu râvnă, curaj ori dorință mare, să dau drumul poveștii mele despre cum am început drumul meu, cât de anevoios a fost ori, cât de migălos am desenat cu acul. 




Dar până atunci adun POVEȘTI  despre reușita altora, îndemn de continuare și păstrare a meșteșugului artizanal românesc. Cunoscut în popor sub denumirea de ''urzit pe fir'', tehnica ''trasului'', ''brățăriu pe fir în lat'', ''gulerește'' , ori '' brățăriu pe subțire'', ''curmeziș'', încrețul se lucrează adeseori pe dos având un excepțional efect estetic combinând elemente neștiute îmbrățișate în coloana infinitului.  Pe dosul MODELULUI apar în negativ și schematic pasul acului ce a șerpuit prin pânză. Trebuie să menționez că schița nu am făcut-o eu. Am preluat-o de pe un sit de socializare. Eu doar am dibuit traseul, mi-am trasat liniile și am verificat modelul. Rezultatul a fost spectaculos, rândurile multe - în număr de 76 - însă doresc să simplific munca voastră - atașând fotografiile - crearea unui videoclip iese din discuție, aș fi realizat un serial, așa că am optat pentru varianta fotografiilor realizate cu imprimanta. Modul de execuție este similar modelelor anterioare iar pentru realizarea modelului întreg urmăriți coloanele de la primul până la ultimul rând respectând direcția firului prezentată în planșele următoare.


















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.