Treceți la conținutul principal

Rochie de Crăciun

Toate componentele rochiei sunt cuprinse în schema tiparului. Tiparul are mărime unică dar se poate construi după indicațiile date AICI. Rezervele recomandate sunt de 1,5 cm pentru toate cusăturile. Tiparul conține ambele versiuni ale rochiei respectiv centrul spatelui adâncit sau gol. Alegerea vă aparține. Dacă întâmpinați neînțelegeri cu privire la poziția liniilor în construcția tiparului, sfatul meu este să încercați varianta cea mai simplă: 




ca să obțineți cu acuratețe liniile de ghidaj împărțiți la 3 linia subrațului(adică linia de la talie până la subraț) și veți obține cu ușurință liniile de referință explicate în imagini și videoclipul corsetului. Puteți copia tiparul și îl puteți așeza pe liniile obținute conform măsurilor dumneavoastră ca să vă faceți o idee. TIPARUL expus nu necesită corecturi. Alte poze sau îndrumări găsiți AICI



Platcă față la îndoitura materialului 2x
Platcă spate 4x

Fusta rochei se va croi după cum urmează:

Parte fustă față voal 1x
Parte fustă spate voal 2x
Parte fusta față satin la îndoitura materialului 2x
Parte fustă spate satin 4x

Tiparul fustei cloș sau evazate se așează pe materialul îndoit pe lățime. Se fixează centrul feței pe linia de îndoitură a materialului pe lățime iar linia cusăturii laterale pe sau spre linia de lungime. După ce s-a tăiat partea feței se repetă operația cu diferența că centrul feței se despică cu foarfeca devenind partea spatelui compusă din două bucăți. Eventual se poate lua în considerare rezerva pentru cusături, înainte de croire, pe linia de mijloc spate. 

Bluza rochiei se va croi după cum urmează:

Partea de mijloc a feței la îndoitura materialului 1x 
Partea laterală a feței 2x
Partea de mijloc spate 2x
Partea laterală a spatelui 2x

Pentru căptușeală se repetă partea bluzei.
Întăritura se aplică pe părțile superioare ale rochiei respectiv pe bluză și pe platca sau brâul dintre rochie și fustă. De asemenea se recomandă a nu se folosi întărituri rigide sau scorțoase. 

Instrucțiuni pentru cusut:

Partea superioară a rochiei:

1) La partea de sus a rochiei se execută cusăturile de îmbinare a părților feței, spatelui și laterale. Vezi figura 1.



2) Se execută aceeași pași pentru asamblarea căptușelii.

3) Rezervele părților de față se calcă spre centrul feței. Rezervele cusăturilor laterale și ale părților spatelui se calcă spre centrul spatelui. Vezi figura 3 și 4.

Fusta:


Se execută cusătura franceză la linia de îmbinare a fustei.

Cusătura franceză: 


Este o cusătură compusă din doi pași. Primul este executat pe fața lucrului iar al doilea pe dosul lui. Pentru cusături se lasă rezerve de 1,5 centimetri, se așează părțile țesăturii dos pe dos și se cos împreună pe fața lucrului la 5-7 mm de margine. După ce s-a cusut tighelul se apasă cu degetul rezerva într-o parte sau se presează cu călcătorul. Rezerva se poate ajusta tăindu-se cu foarfeca. Se întoarce lucrul pe dos, se pliază cusătura anterioară în interiorul marginilor țesăturii astfel încât rezerva să fie complet acoperită. Se execută a doua cusătură pe dosul lucrului având grijă ca rezerva primei cusături să nu devină vizibilă pe fața țesăturii. Vezi figura 2 (sus).

1) Se așează părțile laterale ale fustei dos pe dos și se cos împreună pe față. Se taie surplusul de material cu foarfeca. Se întoarce materialul și se coase din nou având grijă ca rezerva anterioară să fie acoperită total de noua cusătură executată acum pe dosul fustei. Se execută în același mod cusătura de mijloc spate pornind de la semnul fermoarului spre tiv. Se repetă același procedeu pentru fusta din voal și căptușeală. Se calcă rezervele cusăturilor laterale spre linia de mijloc a spatelui.

2) Se execută tivul fustelor pentru a evita destrămarea țesăturii în timpul manevrărilor.

3) Dosul fustei din voal se așează peste fața fustei din saten și se însăilează împreună în taliei.

4) Platca rochiei și a căptușelii croită și dublată de întăritură se cos împreună pe cusăturile laterale iar cusăturile obținute se calcă desfăcut.

5) Platca fustei exterioare sau a rochiei se coase de linia de talie a fustei(cea compusă din saten și voal), pe linia tivului, respectând cusăturile laterale.



6) Platca căptușelii se prinde pe linia de talie a fustei solitare sau a fustei din căptușeală. Vezi figura 5.

7) Rezervele se calcă înspre tiv și se surfilează o porțiune în dreptul liniei de mijloc al spatelui a cusăturii anterior executate.

8) Se unesc cele două părți ale rochiei, și-anume fusta se coase de partea de sus a rochiei, pe linia de talie începând de la o linie de îmbinare a părții de spate a rochiei și încheind la cealaltă linie de îmbinare a părții spatelui. Se procedează la fel și cu partea căptușelii. Vezi figura 6,7 și 8. Atenție: linia de talie a mijlocului spatelui rămâne necusută!

9) O fâșie lată de 10 cm se pliază la jumătate se tighelesc marginile se pliază din nou centrând cusătura anterioară la mijlocul bucății și se coase din nou una din margini. Se întoarce pe față, se calcă și se montează pe partea stângă a mijlocului spatelui. Vezi figura 9. Pe partea dreaptă a părții de mijloc a spatelui rochiei superioare se vor prinde cu mâna copcile metalice sau bridele pe linia de cusătură, orientându-vă încadrarea în distanța obținută fâșiei anterioare. Vezi figura 11. 



10) Se montează fermoarul ascuns pe linia de mijloc a spatelui fustei.  Rezerva cusăturii intermediare se îndreaptă înspre tiv. Înainte de montare această bucată trebuie surfilată.Vezi figura 10

11) Se așează partea rochiei peste partea căptușelii rochiei, față pe față, se prind în ace răscroiturile feței, mânecilor și mijlocului spatelui și se tighelesc împreună lăsând necusută porțiunea umerilor. Vezi figura 12, 13 și 14. Se aplică fâșia ce nu permite lărgirea țesăturii, se crestează răscroiturile. La partea dreaptă a spatelui trebuie avut grijă la copcile metalice și întărind cusătura învârtind volanul mașinii de cusut cu mâna în asemenea fel încât să nu rupem acul și să nu ne accidentăm.



12) Se completează cusătura pe talie până mijlocul spatelui. Vezi figura 15 și 16.

13) Se prind umerii cu acul. Se despart țesăturile. Se execută cusăturile umerilor separat a părților feței de cea a căptușelii, și-anume mai întâi linia umerilor  rochiei așezată față pe față, pe urmă linia umerilor căptușelii. Vezi figura 1, 2, 3, 4, 5 și 6.



14) Se trage cu mâna partea cea mai lungă a umerilor, respectiv de partea feței, se desfac rezervele cusăturilor și se unesc tighelele răscroiturilor. Vezi figura 7 și 8. Părțile cusute se trag cu putere pe față determinând cusăturile să se întoarcă de la sine spre interiorul rochiei. Se presează cu călcătorul.



15) Marginea neprinsă a fustei din căptușeală se prinde pe linia fermoarului. Se închide porțiunea din talie a mijlocului spatelui. Vezi AICI.  sau AICI

 Montarea corsajului de platca din talie:



 Se dau și se potrivesc semnele cusăturilor: mijloc față, cusături laterale și de îmbinare. Platca trebuie bine fixată pentru a centra rochia pe corp, urmărind tighelul în care e fixată fusta. Se suprapun tighelele fustei căptușelii precum și cea a rochiei și pentru a asigura concordanță între cele două respectăm semnele date și se coasem cele două fuste împreună pe dos, din dreptul fermoarului pe lângă tighelul anterior. Urmărește linkurile de mai sus. Se surfilează. Vezi fig 1 și 2

 Fonta se execută separat. Vezi imaginile de mai jos. 


Spor la lucru!

Comentarii

  1. Răspunsuri
    1. Mulțumesc, scumpă doamnă Adriana! Vă doresc tot binele, sănătate și fericire!

      Ștergere
  2. Foarte frumoasa, minunata culoare. Va doresc un an 2016 plin de sanatate si minunate realizari alaturi de cei dragi.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.