Treceți la conținutul principal

Bluză tricotată Alina




Aș vrea să fiu prezentă în ziua în care cuvintele nu-mi vor mai erupe din minte ci doar vor curge lin în așa fel încât să se așeze liniștit pe orice petec de hârtie. Să le domolesc vâltoarea, să le domesticesc, să le cunosc cu adevărat sensul și profunzimea. Mintea mea nu e varză ci doar o ciorbă de legume ce colorează intens un spațiu restrâns precum bomboanele bradul de Crăciun. Atâtea interpretări și definiții ale iubirii am găsit până când am țipat la viață. Mintea exploatează iubirea. O subjugă trupului și îi schimbă înțelesul. Sentimente grupate în jurul unor simptome sau percepții generate de cerințe trupești. Când înțelegi că nu asta cauți vor trece peste și prin tine anii precum avalanșa ruptă din raiul munților. Rupe-te de poezia minții și lipește-te de versurile inimii. Acolo este izvorul libertății tale. Acolo și dincolo de ea. Până atunci nu faci decât popasuri prin magazia trecutului și pribegești construind pereți pentru trup precum zidarii. Uneori folosim ustensile zgomotoase, alteori abia perceptibile.






Am folosit 4 suluri de albastru 100 grame a 600 de metri, compoziție bumbac/acrilic, am utilizat două fire odată și 3 gheme a 100 de grame (400 de metri) compoziție 70 % bumbac și 30 % vâscoză pe care l-am alăturat celor două fire. Adică am lucrat cu trei fire odată.

Se montează 98 de ochiuri pe andrea și se lucrează exact ca și la bluza Camelia. De la rândul 26 pe dosul lucrului se continuă în felul următor:

R26: 1M, 2 ochiuri dos, *2 ochiuri dos, 1 jeteu, 2 ochiuri scăzute împreună pe dos*, 5 ochiuri dos.

R27: 1M, 2 ochiuri față, 2 sczD, 1 jeteu, 2 ochiuri față scăzute împreună(ochi față și jeteu), * 2 ochiuri față, 1 jeteu, 2 ochiuri scăzute împreună pe față* x 4 (de patru ori), 2 ochiuri față, 14 ochiuri față, * 2 ochiuri față, 1 jeteu, 2 ochiuri scăzute împreună pe față* x 5 ori, 2 sczS, 3 ochiuri față.

R28: 1M, 1 ochi dos, *2 ochiuri dos, 1 jeteu, 2 ochiuri scăzute împreună pe dos* x 5 (de cinci ori), 16 ochiuri dos, *2 ochiuri dos, 1 jeteu, 2 ochiuri scăzute împreună pe dos* x 5 (de cinci ori), 4 ochiuri dos.

R29: 1M, 2 ochiuri față, 2 sczD, 1 ochi față (jeteul din rândul anterior îl lucrăm ochi pe față),* 2 ochiuri față, 1 jeteu, 2 ochiuri scăzute împreună pe față* x 4 (de patru ori), 2 ochiuri față, se trece următorul ochi față pe andreaua dreaptă, se lucrează următorul ochi pe față și se trece ochiul nelucrat anterior peste ochiul lucrat x 13 ori (numără în timp ce lucrezi până la 13), * 2 ochiuri față, 1 jeteu, 2 ochiuri scăzute împreună pe față* x 4 (de patru ori), 3 ochiuri față, 2 sczS (jeteul îl considerăm ochi față), 3 ochiuri față. Am despărțit fața în două și se lucrează în continuare în același mod ca și în versiunea anterioară respectând modele de bază și vei lua în considerare repetarea lui de câte ori va fi nevoie. Respectiv în rândurile de început pentru răscroitura gâtului 31,33 scădem de câte două ochiuri, pentru 35 și 37 câte un ochi iar în rândul 39 nu mai facem nicio scădere la început de rând.

R35: Luăm primul ochi nelucrat, următorul îl lucrăm pe față și trecem ochiul anterior (nelucrat) peste ochiul lucrat, 1 jeteu, 2 ochiuri scăzute împreună pe față,  2 ochiuri față, 1 jeteu, 2 ochiuri scăzute împreună pe față, 3 ochiuri față, 2 sczS (jeteul îl considerăm ochi față), 3 ochiuri față.

R36: 1M, 4 ochiuri dos, *2 ochiuri dos, 1 jeteu, 2 ochiuri scăzute împreună pe dos* x 2, 1 ochi dos.

R37: 1M, 1 jeteu,  2 ochiuri scăzute împreună pe față, 2 ochiuri față, 1 jeteu,  2 ochiuri scăzute împreună pe față, 2 ochiuri față, 2 sczS, 3 ochiuri față. 

R40: 1M, 3 ochiuri dos, *2 ochiuri dos, 1 jeteu, 2 ochiuri scăzute împreună pe dos* x 2, 1 ochi dos.

R41:  1M, 1 jeteu,  2 ochiuri scăzute împreună pe față, 2 ochiuri față, 1 jeteu,  2 ochiuri scăzute împreună pe față, 1 ochi față, 2 sczS, 3 ochiuri față.

R42: 1M, 2 ochiuri dos, *2 ochiuri dos, 1 jeteu, 2 ochiuri scăzute împreună pe dos* x 2, 1 ochi dos.

R43: Toate ochiurile se lucrează pe față.

R44: Toate ochiurile se lucrează pe dos

R45: Se închide lucrul.


Se începe cealaltă parte de pe dosul lucrului se scade la fel la răscroitura gâtului (2,2,1,1 din două în două rânduri și doar pe dosul lucrului) iar scăderile de la raglan se efectuează pe fața lucrului ca și până acum la început de rând (20 de scaderi).

Pentru partea spatelui se continuă adăugând R 43 și R 44 încă o scădere iar la R 45 și R 46 lucrăm ca și la R 43 și 44 iar R 47 încheiem cu 46 de ochiuri.

La mânecă montăm și lucrăm același număr de ochiuri ca și în modelul anterior dar vom executa în plus trei rânduri în plus (107, 109, 111) și adăugând un ochi de început și sfârșit la R 107. Având 20 de scăderi la partea feței și 21 de scăderi la partea spatelui, după ce am ajuns la a 20-a scădere a raglanului mânecii vom continua pe fața/dosul lucrului să tricotăm de la jumătatea mânecii adăugând o scădere în plus pentru fiecare mânecă obținând mărirea raglanului pe partea dreaptă respectiv stânga. Continuăm tricotatul în punct elastic pe același număr de ochiuri rămas astfel încât lungimea tricotată să se potrivească cu linia umărului feței tricotate anterior. Adică vom tricota în plus tot atâtea rânduri câte ochiuri am încheiat la partea feței.  AICI găsești informații în plus.



Se suprapun părțile raglanului mânecii față pe față pe partea corespunzătoare feței și a spatelui și se unesc cu croșeta în punct de lănțișor. Se cos părțile laterale ale bluzei și ale mânecii într-o singură cusătură. Se montează 126 de ochiuri pentru guler se tricotează conform modelului de montare a gulerului deja publicat și se închide pe răscroitura gâtului după care se închide și deschizătura gulerului rămasă necusută.
În cazul în care se dorește o răscroitură a bluzei mai mică se poate face tricotând scăderile răscroiturii feței după modelul anterior.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.