Treceți la conținutul principal

Ajurul și șabacul


figura 1

Bare împletite


Rezultatul în urma deșirării sau a scoaterii unui număr precis de fire sunt golurile sau găurile apărute în intersectarea firelor. Acestea se pot lucra în punct de țesut putând înlocui adeseori chiar și dantela. După ce s-au scos firele dintr-o direcție cele rămase se prind în punct de țesut care la rândul lui se execută împungându-se cu urechea acului sau cu un ac fără vârf. Ajururile cu firele prinse în întregime în puncte de țesut se numesc șabace. Se poate lucra toată suprafață ajurată în mod uniform utilizând același model sau se pot diversifica adăugând anumite tipuri de împletituri ornamentale. 

figura 2

figura 3

figura 4

După ce firul s-a întărit pe spatele țesăturii se scoate acul pe fața lucrului prin mijlocul firelor sau la jumătatea lor (vezi figura 1). În cazul prezentat vorbim de 4 fire. Se pot lucra în același mod pornind de la obligatoriu două fire. Bara astfel despărțită în două o vom încărca împletind firele dinspre margini spre interior, de-o parte și de alta. După ce firele țesăturii au fost complet acoperite iar firul cu care lucrăm l-am adus la final pe fața lucrului și în centrul barei vom introduce acul pe sub următoarele grupuri de fire și din nou cu ieșim la mijlocul lor (vezi figura 2). Lucrul poate fi executat în ambele direcții dar traseul trebuie stabilit dinainte astfel încât să poată exista posibilitatea revenirii pe traseul unui rând mai sus/jos (vezi figura 3,4).
Pentru o înțelegere mai aprofundată rulează materialul video de mai jos: 



                   


Ajururi și șabace



Acest tip de broderie se caracterizează prin îndepărtarea materialului suport scoțând anumit număr de fire atât din urzeală cât și din bătătură sau numai dintr-una dintre acestea. Când ne referim la ajururi vorbim despre operația de scoatere a firelor astfel încât golurile rămase să aibă în ambele direcții forme egale și regulate dar și formarea și gruparea găurilor cu anumite puncte de cusătură. 
 Cu ajur se pot garnisi sau se pot lucra în întregime suprafețele țesăturilor sau numai anumite porțiuni dar, numai pe acele țesături ale căror fire pot fi scoase cu ușurință.  Cu cât mai compacte se scot mai multe fire dar se ține cont de grosimea firului folosit și de șirul de împletituri pe fiecare secțiune în parte.  

Șabac pe două rânduri 



Se lucrează pe grupuri de câte două fire de la dreapta spre stânga și de la marginea lucrului spre interiorul pânzei. Se împletesc două piciorușe pe două grupuri de fire pornind de sus (vezi imaginea 1 și 2)  și ne oprim la jumătatea lățimii firelor scoase. Mișcarea următoare o vom face trecând firul peste piciorușul abia terminat și vom introduce acul pe sub următorul grup de fire (atenție un singur grup) și vom împleti un nou grup de două fire dar pe jumătatea de jos a lățimii firelor scoase având un picioruș de la grupul vechi iar altul de la cel nou ( vezi imaginea 3 și 4). După ce am terminat al doilea picioruș și am ajuns la baza de jos a lucrului vom rămâne pe același nivel și vom trece acul peste următoarea grupă și pe sub a doua grup de fire. Vom lucra dinspre interiorul pânzei spre tiv sau margine, respectiv pe etajul inferior de jos în sus și se împletește piciorușul în punct de țesut sau șabac ca și până acum (vezi imaginea 4 și 5) dar ne oprim la jumătatea lățimii firelor scoase. Următoarea trecere o vom face spre etajul superior peste primul fir și pe sub grupul de fire rămas nelucrat (vezi figura 6). Se continuă țesutul firelor pe partea de sus a lucrului după care se reiau toți pașii menționați în aceeași ordine.


imaginea 1

imaginea 2

imaginea 3

imaginea 4

imaginea 5

imaginea 6



De aceea în următorul material am pregătit pașii esențiali întrebuințați pentru a înțelege cum putem executa cu ușurință acest tip de cusătură. 

                                                                                  


Ajur



Tivurile cu găurele se pot grupa în funcție de fire și  goluri, în diverse moduri sau combinații. Punctul de găurele este cel mai răspândit și mai ușor de executat. Utilizat pentru fixarea tivurilor sau ornament pe lângă o broderie. Se lucrează cu fir mai gros decât al țesăturii de bază de preferat în același ton cu pânza sau mai nuanțat. Țesătura se destramă după nevoia modelului începând de la un fir și se ia pe ac un anumit număr de fire dar același pe tot parcursul lucrului. Se începe de la dreapta spre stânga sau stânga spre dreapta dacă se lucrează pe dosul lucrului (vezi figura de mai jos). Execuția lui se face în două mișcări: prima mișcare cu firul aflat deasupra iar acul introdus de la dreapta spre stânga pe sub un număr fix de fire. Se trage firul complet și va apărea o linie oblică. A doua mișcare: se introduce acul pornind din același loc dar de data aceasta de jos în sus pe sub un număr fix de fire. Se trage firul complet. Se repetă în același mod aceleași mișcări și luând același număr de fire. Oricum la sfârșitul videoclipului de sus este menționat și acest tip de cusătură. 



Șabace - Motiv 1


Voi folosi un fir a cărui grosime să nu depășească grosimea firelor grupate ca în prezentarea anterioară. Acest motiv care imită dantela este utilizat pentru ornamentarea diferitelor obiecte de uz casnic sau ca ornament pentru anumite piese de îmbrăcăminte. 
De această dată lucrarea de față necesită mai multe operații: scoaterea firelor, ajurarea marginilor, gruparea firelor precum și gruparea punctelor de țesut pe un anumit grup de fire astfel încât să imităm broderia iar lucrătura să fie continuă și simplu de executat. Motivul se formează în trei trepte și pe trei nivele, dispus pe opt fire grupate: trei, două, trei, iar înălțimea lui este de maxim 2 centimetri. Motivul este format din două etape: un motiv executat pe primele trei grupe de fire care se va repeta lucrându-l în oglindă dar sărind peste următoarele două fire care vor forma centrul motivului. Lucrarea se începe de la dreapta spre stânga, de la una din margini spre centrul pânzei, pe primele grupe de câte trei fire. Mai întâi se lucrează în punct de țesut o porțiune unindu-se un grup de trei fire pe urmă se trece și continuă țesutul doar pe două grupe fire la mijloc lăsând al treilea  grup (aflat spre interiorul motivului) liber și se revine din nou cu țesutul pe aceleași trei grupuri de fire. Se lucrează împărțind lățimea firelor scoase în trei părți egale utilizând același număr de fire țesute pentru fiecare nivel în parte. Se continuă lucrul ignorând următoarele două grupuri de fire spre următoarele trei și se țese de data aceasta în oglindă însă se începe pe partea unde s-a terminat prima parte a motivului dar respectând același procedeu anterior. Abia după ce am completat buchetul de grupuri alternând țesutul pe trei, două și trei pe același șir de fire, vom reveni la cele două grupuri de fire ignorate anterior. Acest grup de fire aflat în centrul motivului se lucrează ca și șabacul în formă de teu dar se țes începând pe cele două grupe de fire apoi se continuă unindu-se cu câte un grup de fire ignorate anterior  respectiv pe patru grupe, adică se adaugă câte un grup de fire rămas nelucrat de-o parte și de alta a grupului central. Se continuă țesutul revenind la grupul de două fire inițial completând și finisând motivul. Orientativ poți derula videoclipul care face cât o mie de cuvinte....



Comentarii

  1. Minunat. Am cautat sa fac sabac si am gasit cea mai frumoasa explicatie! Multumesc.Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru comentariul tau bland si frumos! Daca doresti lucruri mai speciale te indrum pe o pagina de Facebook unde mai am postate anumite cusaturi pe care nu le am postate aici sau in alta parte! Daca doresti te poti inscrie pe pagina de Facebook a grupului IA RÂURATĂ ROMÂNEȘTE unde vei descoperi multe lucruri pe care le cauti dintre care si cele mentionate de tine!

      Sper sa-ti fie util!

      Ștergere
  2. Multumesc pentru explicațiile atat de complexe!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.