Treceți la conținutul principal

Zacuscă de ciuperci și măsline





3 kg de ciuperci proaspete
3 kg de ardei (kapia și galbeni)
3 kg de roșii
2 kg de ceapă
300 gr. de măsline (fără sâmburi)
1 litru de ulei
2 linguri de sare grunjoasă
1 lingură de boia de ardei
piper boabe
foi de dafin



Ciupercile se spală, se opăresc în apă cu sare, se scurg de apă și se dau prin mașina de tocat. Ardeii se coc, se curăță de pieliță se despart de cotorul cu semințe și se dau prin mașina de tocat. Roșiile se spală, se taie mărunt și se dau prin mașina de roșii. Sucul astfel pregătit se pune deoparte. Măslinele se dau prin mașina de tocat. Ceapa se curăță, se spală și se toacă mărunt. Într-o cratiță smălțuită se pune uleiul la încins și se adaugă ceapa tocată călind ușor, până dispare apa din ceapă. Se adaugă boiaua dulce amestecând mereu după care stingem totul cu sucul de roșii. Se adaugă ardeii, sarea, piperul boabe și foile de dafin. Se lasă la fiert la foc iute, amestecând din când în când până se îngroașă zacusca. Între timp se pregătesc borcanele, se spală bine și se sterilizează în cuptor. Se adaugă ciupercile și măslinele și se continuă fierberea. Când zacusca a scăzut și uleiul s-a ridicat la suprafață, este gata. Se scot borcanele din cuptor cu tot cu tavă și se umple cu polonicul fiecare borcan în parte. Se închid imediat cu capacul. Se depozitează la cald între pături cel puțin 24 de ore sau până se răcesc complet. Nu necesită conservanți.


Comentarii

  1. Minunat prezentat !!! Felicitari !!! Spor la pregătirile de iarna!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, scumpă doamnă Adriana! Am cam gătat deja cu toate borcanele, dar ca de obicei abia dacă prind timpul necesar pentru blog. Nu reușesc să mențin pasul... Așa că multe povești rămân nespuse...

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.