Treceți la conținutul principal

Rochiță de vară încrețită





Pornind de la două piese necesare și-anume: partea de mijloc a feței croită la îndoitura materialului de două ori și partea laterală a feței croită de două ori, vom construi o rochie de vară, ușoară, lungă sau scurtă. Materialul folosit trebuie să fie adecvat rochiilor de vară și-anume: vâscoză, voal sau in și am utilizat 2,50 metri lungime de material cu lățimea normală de 1,40. Părțile feței se pot construi din modele diferite, curbura decolteului poate fi diferită sau întreaga față se poate croi pur și simplu dintr-o singură bucată la îndoitura materialului respectând de fapt principiul porțiunilor vizate: umăr-șold sau umăr-talie. Odată ce am tăiat părțile vizate vom continua după cum urmează:

1. Se execută cusăturile de îmbinare a părților feței așezându-le corespunzător față pe față, atât a feței rochiei cât și cea a căptușelii  

2. Se calcă rezervele spre centrul feței. 

3. Se brodează un motiv floral doar pe partea feței pe rezerva călcată anterior, respectând linia cusăturii sau se poate aplica un șnur ornamental floral brodat.

4. Odată pregătită partea feței vom construi restul rochiei în felul următor: vom plia fața în două și o vom așeza pe materialul cu care vom lucra în continuare pliat și acela corespunzător cerințelor noastre. Spatele îl vom construi dintr-o bucată pornind de la linia subrațului și linia tivului feței deja cusute. Trage o linie cu creta pe material în dreptul punctelor indicate anterior mărind cu o palmă sau orientativ 7/8/9/10 cm. Linia obținută la subraț ridic-o cu 2 cm. Deci vei avea lungimea cusăturii laterale a feței executate plus 2 cm. Unește distanța dintre liniile orizontale cu o linie verticală. Poți muta partea feței pe linia trasată anterior și poți trasa cu creta curbura taliei sau o poți lăsa așa cum e. Croiește bucata spatelui desenată astfel la îndoitura materialului. După lățimea spatelui croit vei croi partea fustei care va avea lungimea dorită în funcție de cerința fiecăruia. Fusta este formată din două bucăți identice de aceeași lățime cu spatele. Pe materialul pliat cu fața în interior se așează bucata desfăcută în întregime a spatelui croit anterior și după marginile bucății se desenează lățimea fustei. După ce s-a croit fusta se trece la volan. Acesta se va tăia (rupe-dacă stăpânești tehnica) la lungimea cerințelor personale pe toată lățimea materialului, respectiv două bucăți de aceeași lungime.

5. Trecem la executarea cusăturilor care vor forma spatele rochiei: 

   a) Se calcă linia de sus a tivului a părții spatelui rulând rezerva în interior (locul unde vom insera elasticul) spre dosul bucății. Îndoaie pe lățime la distanțe regulate de patru ori bucata spatelui și calcă sau trasează cu creta liniile de montare/inserare a elasticului.
   b) Din resturile de material se pregătesc 4 bentițe de circa 2 cm lățime dar să fie mai lungi decât bucata spatelui. Se calcă rezervele fâșiei de-o parte și de alta în interior la 0,5 cm. Fiecare fâșie pregătită trebuie să fie mai lată decât elasticul pe care-l vom utiliza pentru a-l putea introduce cu ușurință printre marginile tighelite.
   c) Pe dosul părții spatelui se tighelește la mașina de cusut marginea tivului de sus pregătită anterior prin presarea cu călcătorul.
   d) Fâșiile pregătite se vor tigheli pe margine, de o parte și de alta fixându-le de material pe dosul părții spatelui, pe lângă liniile trasate pe lățime. 
   e) Se introduce elasticul mai lat cu un ac de siguranță în tivul de sus al părții spatelui, se ajustează lărgimea lui și se întăresc marginile cu un tighel pe fiecare parte laterală.
   f) Se procedează în același mod cu elasticul mai îngust și se ajustează încrețiturile în funcție de cerințele fiecăruia. Ca să înțelegeți mai bine vă sfătuiesc să urmăriți și videoclipul ajutător de mai jos:






6. Se pregătesc bretelele. Din resturi de fâșii se taie două identice pe lungimea materialului ținându-se cont de lățimea umărului tiparului. Se pliază cu fața în interior se tighelesc marginile și se întorc pe față. Cusătura anterioară trebuie fixată pe mijlocul bentiței cu călcătorul prin presare.

7. Se așează partea feței superioare cusute și pregătită anterior pe partea feței căptușelii, față pe față și se fixează una de cealaltă tighelindu-le împreună pe lângă răscroitura decolteului și răscroielii brațelor lăsând însă o porțiune necusută în dreptul părții umerilor. 

8. Se atașează șnurul sau banda fixativă care nu permite lărgirea materialului pe lângă tighelele executate anterior dar, pe partea căptușelii. Se crestează rezerva.

9. Cu lucrul aflat pe dos se introduce breteaua printre părțile cusute și se scoate pe linia umărului. Pont: poți renunța la mișcarea aceasta și trece la etapa următoare lucrând în sens invers! Dar am lucrat în felul acesta pentru a înțelege mai bine. Fața bretelei va fii așezată pe fața părții feței iar cusătura bretelei pe fața părții de față a căptușelii. Se fixează corect marginile bretelei între cele două părți ale feței și căptușelii și se fixează tighelindu-le împreună pe linia umărului. Revenim la tighelele anterioare ca să completăm cusăturile din dreptul umerilor și având grijă să nu prindem breteaua din interior. Vom începe de pe marginea unei părți, pe umăr (peste tighelul ce fixează breteaua) și ne vom îndrepta spre cealaltă margine până la punctul nefinalizat al tighelului anterior. Umărul este închis complet, breteaua aflată în interior. Se procedează la fel și cu cealaltă parte. 

10. Se întoarce lucrul pe față, se trag bretelele și se execută tighelul de fixare a răscroiturilor, pe partea căptușelii și pe rezerva din interior, exact pe lângă marginea cusăturii, atât cât poate permite manevrarea lui la mașina de cusut.

11. Se presează cu călcătorul toate cusăturile executate ale răscroielilor.

12. Se așează fața bucății pregătite a spatelui pe fața părții feței și tragem fața căptușelii peste dosul spatelui. 

13. Se execută prima cusătură laterală în felul următor: pe marginea laterală se așează tivul de sus al spatelui (cel cu elasticul mai lat) până la cusătura de la linia subrațului, se întoarce rezerva subrațului peste partea spatelui încrețită aflată în interior și se tighelește pe partea de dos a căptușelii prinzând toate cele trei piese împreună până la marginea de jos întărind la ambele capete. Pe cealaltă parte pornind de la linia cusăturii subrațului împingem rezerva spre spate (spre căptușeală) și se tighelește în același mod pe marginea laterală a dosului feței, prinzând toate părțile împreună și întărind la începutul și la sfârșitul lucrului.

14. Se întoarce lucrul pe față și se tighelesc împreună marginile tivului feței dintr-o parte în cealaltă pentru a fixa definitiv cusăturile aflate în interior.

15. Se trece la partea fustei care se lucrează după cum urmează: 

   a) Părțile fustei se așează față pe față și se tighelesc marginile laterale, se surfilează și se calcă cu rezerva îndreptată spre spate.
   b) Se surfilează tivul fustei.
  c) Cele două părți ale volanului se așează față pe față pe toată lățimea lui, se cos marginile, se surfilează și se calcă cu rezerva spre spate.
   d) Se surfilează îngust marginile exterioare ale volanului adică, tivurile volanului. 
  e) Se trage un tighel cu pașii mari pe partea de sus a tivului volanului și se încrețește atât cât este necesar.
   f) Se așează partea fustei cu fața în sus și tivul surfilat spre interiorul mașinii de cusut. Volanul încrețit anterior se așează cu fața în sus și dosul pe fața fustei. Respectând cusăturile laterale ale fustei cu cele ale volanului se unesc cele două piese, așezate una peste cealaltă în felul menționat anterior, tighelind pe lângă marginea surfilată a fustei și pe tighelul de încrețire al volanului. Se presează cu călcătorul. Rezerva fustei spre tiv iar cea a volanului așa cum apare și-anume înspre linia șoldului. 
   g) se încrețește tivul de sus al fustei și-anume pe linia de șold/talie a feței fustei și se ajustează în așa fel încât să corespundă cu lățimea feței superioare a rochiei.

16. Se prind bretelele pe marginea încrețită a spatelui. Se întoarce partea superioară a rochiei (corsetul) pe dos. Se așează fața fustei pe fața părții superioare a rochiei și respectând cusăturile laterale se tighelesc împreună circular, pe dos, pe linia șoldului/taliei pornind de pe partea încrețită a feței fustei  spre cea a spatelui. Pentru o manevrare ușoară, se recomandă să introduceți fusta în corset.

17. Se surfilează marginile tighelului anterior.

18. Se prinde elasticul doar pe partea spatelui, pe rezerva fustei (talie/șold) folosind zigzagul.

19. Se calcă rezervele înspre tiv.

Comentarii

  1. Draga mea, esti foarte pricepută.Felicitări şi mulţumiri pentru prezentare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc scumpă doamnă Adriana! Sper ca acest domeniu să nu rămână doar o necunoscută pentru femei ci dimpotrivă, sper să le ușurez drumul în direcția aceasta, să devină pasionate și nu doar speriate la gândul că nu ar putea realiza un model sau altul.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.