Treceți la conținutul principal

Curs de croitorie - geaca de iarnă


 1. Pe părțile feței se cos buzunarele paspolate.

 2. Se execută cusăturile umerilor. Rezervele se calcă desfăcut.

 3. Se montează gulerul format dintr-o singură bucată. Se coase una din părțile gulerului pe răscroitura gâtului, respectând marcajele liniilor umerilor și mijlocului spatelui, așezând fața gulerului pe fața gecii. 

 4. Se montează fermoarul.

 5. Se montează mânecile. Se coase fiecare mânecă în parte de răscroială.

 6. Se execută cusăturile laterale ale și în continuare ale mânecilor. Se respectă dungile orizontale prinzându-le în ace. 

 7. Se asamblează părțile căptușelii în același mod ca geaca. La una dintre mâneci se lasă o porțiune necusută pentru a putea fii întoarsă la final. De menționat: căptușeala e mai scurtă decât geaca. Dacă tivul normal va fi de 4 cm al căptușelii va fi același cu restul cusăturilor (același lucru e valabil și pentru tivul mânecilor căptușelii)

 8. Se montează cealaltă parte a gulerului, față pe față, pe răscroitura gâtului căptușelii respectând marcajele umerilor și al mijlocului spatelui (tot acum se pune și agățătoarea). 

 9. Mânecile din căptușeală se trag pe mânecile gecii. Tivurile se îndoaie la cusături se prind cu mâna, se introduce cealaltă mână pe interior între căptușeală și geacă și se trage afară. Se suprapun cusăturile una peste cealaltă, față pe față, se prinde cu ac de gămălie, se introduce marginea sub tălpiță și se tighelesc împreună. Se procedează la fel și cu cealaltă mânecă. 

 10. Se întoarce din nou toată geaca și se așează corespunzător cu fața gecii și a căptușelii în interior. Se suprapune tivul gecii pe tivul căptușelii și respectând cusăturile laterale se tighelesc împreună.

 11. Se execută cusăturile centrului feței. Cu fața gecii și a căptușelii în interior, se pliază linia gulerului. Se suprapun cusăturile de prindere a gulerului la egalitate și se prind cu un ac de gămălie. Tivul gecii se pliază peste fermoar împingând restul tivului prins de căptușeală spre spate. Cu fermoarul aflat în interior, între geacă și căptușeală, se tighelesc împreună ambele părți pornind dintr-un capăt spre celălalt pe tighelul anterior. 



 12. Se trece din nou la guler. Se desfac rezervele cusute ale gulerului doar pe răscroitura spatelui, de la umăr la umăr. Se pliază rezervele desfăcute, una peste cealaltă și se tighelesc cît mai aproape de cusătură sau se însăilează cu mâna cu punct în urma acului.

 13. Se întoarce geaca pe deschizătura mânecii. 

 14. Se tighelește deschizătura. 

 15. Se calcă produsul finit.




Fermoarul detașabil


 1. Se pregătesc bentițele pentru fermoar. Se pliază la jumătate pe lungime, se cos capetele bentițelor pe dos la dimensiunea finală a fermoarului folosit, se întoarce, se scot colțurile, se tighelește fiecare bucată în parte și se calcă.

 2. Se deschide fermoarul iar pe fața unei jumătăți se pune una dintre fâșii astfel încât să acopere parțial dinții fermoarului. Se îndoaie colțul de sus al fermoarului pe dosul lui, se fixează cu un ac de gămălie se deschide fermoarul complet, se fixează cu un alt ac de gămălie partea de jos a bentiței pe fermoar și se tighelește cu tălpița normală atât cât permite cusătura dar cât mai apropiat de dinții fermoarului. Se procedează la fel cu cealaltă jumătate de fermoar întrerupând tighelul pentru a putea muta cheița. Se pregătește acoperitoarea din interior a fermoarului. De la tighelul obținut se măsoară rezerva și se înlătură surplusul de material cu foarfeca.

IMPORTANT!

În descrierea videoclipului s-a menționat o erată de aceea punctez a se citi cu atenție specificațiile referitoare la poziția corectă a acoperitorii interioare. Poziția arătată în videoclip este cea pentru femei, adică pe stânga. Pentru geaca bărbătească acoperitoarea interioară se va monta pe dreapta.





 3. Pentru acoperitoare avem nevoie de o fâșie lată din aceeași țesătură sau material, se înlătură puful dar se păstrează un strat de vatelină.

 4. Se pliază la jumătate cu fața în interior, se tighelesc capetele la dimensiunea finală a fermoarului, pe dos. Se întoarce, se scot colțurile și se tighelește la o tălpiță pe față de jur împrejurul marginilor. Se calcă.

 5. Dedesubtul fermoarului astfel pregătit se prinde acoperitoarea. Pentru femei se montează pe partea stângă (cea cu cheiță) iar pentru bărbați se montează în interior pe partea dreaptă în spatele fermoarului. Se fixează cu un ac de gămălie la ambele capete și se fixează tighelind pe cusătura anterioară.

 6. Astfel fermoarul pregătit și cu fâșiile cusute se desparte în două și se montează pe marginea de mijloc a feței, fiecare parte separat de la linia de îndoire a gulerului spre tiv. Fața fermoarului va fii așezată pe fața gecii (bentițele textile cusute sunt așezate dedesubt) cu dinții îndreptați spre linia mânecilor și cu rezerva fermoarului spre linia de mijloc a feței. Se
coase mai întâi o parte a fermoarului.

 7. Se închide din nou și se dau semnele corespunzătoare a liniilor orizontale și al gulerului pe partea de fermoar care urmează a fi cusută. Se deschide fermoarul și se suprapune cealaltă jumătate de fermoar necusută, pe cealaltă parte a gecii, în același mod ca partea anterioară doar că acum se va ține cont de semnele făcute.

 8.Se prinde cu ac de gămălie în dreptul fiecărui semn și se coase pe tighelul anterior de la tiv spre linia de pliere a gulerului.




Comentarii

  1. Foarte utile indicaţiile. Felicitari pentru un lucru destul de dificil pentru un începător ca mine în ale croitoriei.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.