Treceți la conținutul principal

Puncte de dantelărie - Nervuri frunze


         Punct de nervură lucrat de preferință pe câte două fire centrale, pornind din vârful frunzei spre baza ei. Se continuă în punct șabac împletind firele cu acul, născocind povești despre broderia fără suport, dantele sau mâini dibace...

       Broderie lucrată în punct de șabac combinat pentru umplerea frunzelor ce are firul trasat pe mijlocul lor. Din vârful frunzei se trag două grupe de câte două fire, bine întinse. Se lucrează țesătura de șabac începând de la vârf spre codița frunzei pe cele două fire verticale iar după un număr nedefinit de împletituri se întretaie transversal la distanțe cât se poate de egale între ele. 



      Linia orizontală ce întretaie frunza se începe înspre stânga pe sub jumătatea firului central. Firul se fixează de marginea lasetei, de sus în jos și imediat în următoarea buclă de jos în sus. Se introduce acul între grupele centrale de suport, de la mijloc spre dreapta, pe sub fire. Se trece pe partea dreaptă a frunzei și se procedează în același mod ca și pe partea precedentă.(firul transversal se introduce pe marginea lasetei, de sus în jos și în bucla alăturată de jos în sus). Se revine pe suportul central introducându-se acul din centru spre stânga pe sub firul central și se continuă în punct șabac alte câteva rânduri. Se repetă modelul încă o dată pentru obținerea necesarului de două linii orizontale pentru începerea modelului.(vezi figura de mai sus)
      Ajunși în partea stângă a liniei centrale se trece firul peste firele din aceeași parte și pe sub cele din rândul anterior. Se revine lucrând liniile trasate în punct șabac. 



Ultima mișcare va fii peste rândul anterior și sub ultimul rând trasat. Se trece firul peste jumătatea liniei de mijloc și anume de la mijloc înspre dreapta (cu acul aflat sub fir). Se continuă trecând firul (acum ne aflăm în partea dreaptă) peste firele nou trasate și pe sub firele din rândul trasat anterior. Se țese în punct șabac același număr de împletituri ca și pe partea stângă. Ultima mișcare va fi pe sub ultimul rând trasat, apoi înspre stânga peste jumătatea centrală a suportului frunzei și se revine în punct șabac. 



Se împletește nervura suportului și se continuă modelul adăugând de acum doar câte un rând de linii transversale, într-o parte și cealaltă a frunzei, iar împletiturile se vor alătura câte unui rând anterior deja țesut. Se termină lucrând nervurile până la codița frunzei și se va întării firul la final.


Pentru o înțelegere mai aprofundată urmărește videoclipul de mai jos:




Comentarii

  1. Foarte reusita prezentarea. Imi place ca ai combinat broderia artisică cu puncte foloşite la broderia macrameului.Foarte ingenios.Felicitari!!! Adriana

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.