Broderie în punct de șabac dubluPunct de dantelărie folosit în lucrul cu lasetă pentru umplerea petalelor de flori, de forme sau mărimi diferite.
Se întărește firul trecându-l prin laseta fixată pe pânza de lucru și se va începe lucrul de la baza petalei, fixând firul de la stânga spre dreapta și revenind la punctul de plecare. Se trece firul de ață pe sub firele de suport împărțind petala în mod egal de preferat un număr par de fire. Se urzește întreaga suprafață introducând acul în bucla de pe lasetă de sus în jos și se revine introducând acul pe sub firele de suport. Pentru o execuție perfectă trebuie folosit un fir de ață mai lung, nodurile nefiind permise. Pe aceste fire trasate se țese mai întâi 
de la dreapta spre stânga, introducând acul peste primul fir dublu, pe sub următorul și tot așa până la ultimul fir.
Se trage firul complet în urma acului și fără să fixăm de marginea lasetei, firul aflându-se acum în partea stângă, continuăm să lucrăm mai departe întorcându-ne spre partea dreaptă, peste ultimul fir, devenit acum primul, intercalând țesătura precedentă. Se procedează în același mod câteva rânduri. Ajunși din nou în partea dreaptă trecem acul peste un grup de două fire(duble) pe sub alte două fire(duble) și tot așa până ajungem la finalul rândului, pe sub ultimul grup de două fire(duble). Se trage firul, lucrându-se lejer și ne întoarcem peste ultimele două grupe, pe sub următoarele, peste...Se repetă în felul acesta câteva rânduri, de la dreapta spre stânga și de la stânga spre dreapta, având grijă ca înainte de a ne afla în etapa următoare firul să fie tot în partea dreaptă. După șase rânduri ajunși cu firul în partea dreaptă, vom scoate acul pe sub un singur fir dublu, lăsând ultimul fir nelucrat, ne întoarcem spre stânga peste două fire duble, pe sub două fire duble, peste... până la finalul rândului unde din nou vom omite ultimul fir dublu. În felul acesta vom broda același număr de rânduri, lăsând câte un fir nelucrat în etapa următoare. Când vor rămâne doar două fire duble rulăm peste ele numărul de rânduri care corespund, adică șase. 
La final trecem acul prin lucru, pe cât posibil să nu fie vizibil și se ajunge la firul de suport 
după care îl fixăm de marginea lasetei.


Comentarii

Postări populare