Treceți la conținutul principal

Puncte și cusături ornamentale-Punct de lănțișor combinat

       Vă prezint încă un punct de cusut ornamental din seria punctelor cusute din puncte oblice și în urma acului. Este întrebuințat în broderie pentru creionarea nervurilor frunzelor sau a folosite pentru a le înlocui. Se lucrează în linie dreaptă sau curbată, de sus în jos, după desen, pe fire numărate pe două șiruri de puncte. În cazul în care întâmpinați dificultăți în realizarea acestui punct vă sfătuiesc să trasați între cele două linii paralele încă una la mijloc între ele. Așa vă puteți ghida centrând modelul.
       Între două linii paralele se pornește din colțul părții stângi. Se scoate firul (1) și ținând-ul cu degetul mare se reintroduce acul în același punct anterior (1) și se scoate oblic (2), la jumătatea distanței dintre rânduri având grijă ca firul de ață să rămână în spatele acului. Se scoate acul trăgând firul și se observă formarea primei bucle, identică zalei de lanț. Ținând firul întins, păstrând aceeași linie oblică ca ghid se introduce acul peste linie câteva fire (3) și se iese în sens opus (4), pe cealaltă parte a liniei , pe dreapta, păstrând aceeași linie oblică, dar de data aceasta linia va fi contrară celei anterioare adică, în celălalt colț, cu doar câteva fire mai jos. Se introduce din nou acul în punctul din care s-a ieșit (4) și se scoate în punctul (3) unde este capătul liniuței formate anterior. Se ține din nou firul întins care ne va ghida pe tot parcursul coaserii acestui punct pentru poziționarea corectă a liniei oblice și ținând-ul cu degetul mare vom înțepa cu acul peste câteva fire (5) și vom lua pe ac același număr de fire în sens contrar (6) și scoatem acul trăgând firul după el. Se reia modelul, intercalând ochiurile cu punctele atât cât cere modelul fără a tensiona prea tare firul de ață.
        Pe fața lucrului modelul apar lănțișoare intercalate centrate în linii scurte iar pe dosul lucrului vor apărea linii oblice, contrare și întretăiate precum acele de brad.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.