Puncte și cusături ornamentale-Punct de lănțișor combinat

       Vă prezint încă un punct de cusut ornamental din seria punctelor cusute din puncte oblice și în urma acului. Este întrebuințat în broderie pentru creionarea nervurilor frunzelor sau a folosite pentru a le înlocui. Se lucrează în linie dreaptă sau curbată, de sus în jos, după desen, pe fire numărate pe două șiruri de puncte. În cazul în care întâmpinați dificultăți în realizarea acestui punct vă sfătuiesc să trasați între cele două linii paralele încă una la mijloc între ele. Așa vă puteți ghida centrând modelul.
       Între două linii paralele se pornește din colțul părții stângi. Se scoate firul (1) și ținând-ul cu degetul mare se reintroduce acul în același punct anterior (1) și se scoate oblic (2), la jumătatea distanței dintre rânduri având grijă ca firul de ață să rămână în spatele acului. Se scoate acul trăgând firul și se observă formarea primei bucle, identică zalei de lanț. Ținând firul întins, păstrând aceeași linie oblică ca ghid se introduce acul peste linie câteva fire (3) și se iese în sens opus (4), pe cealaltă parte a liniei , pe dreapta, păstrând aceeași linie oblică, dar de data aceasta linia va fi contrară celei anterioare adică, în celălalt colț, cu doar câteva fire mai jos. Se introduce din nou acul în punctul din care s-a ieșit (4) și se scoate în punctul (3) unde este capătul liniuței formate anterior. Se ține din nou firul întins care ne va ghida pe tot parcursul coaserii acestui punct pentru poziționarea corectă a liniei oblice și ținând-ul cu degetul mare vom înțepa cu acul peste câteva fire (5) și vom lua pe ac același număr de fire în sens contrar (6) și scoatem acul trăgând firul după el. Se reia modelul, intercalând ochiurile cu punctele atât cât cere modelul fără a tensiona prea tare firul de ață.
        Pe fața lucrului modelul apar lănțișoare intercalate centrate în linii scurte iar pe dosul lucrului vor apărea linii oblice, contrare și întretăiate precum acele de brad.Comentarii

Postări populare