Treceți la conținutul principal

Puncte și cusături ornamentale-Pene duble ( double feather stitch )

         

        Face parte din grupa punctelor de ornamentație lucrate în urma acului. De fapt denumirea veche a acestui punct special este de ''spinișor''. Sau punct de spinișor dublu. Sunt foarte des aplicate în broderiile manuale ca punct ornamental. Pentru ca ele să fie uniforme se lucrează pe fire numărate cât și după liniile care trasează modelul. La o primă vedere acest punct pare dificil dar dacă-l privim dintr-o altă perspectivă îl înțelegem mai ușor. 

         Schițează două linii paralele și desenează între ele un zigzag continuu. Fiecare vârf prelungește-l cu o linie iar la mijlocul fiecărei linii a zigzagului fă o alta. Păstrează direcția corectă. Dacă prelungești linia spre stânga atunci și linia dintre ele va fi tot în aceeași direcție. Cu cât mai des desenat zigzagul cu atât mai des va ieși modelul. Se lucrează de sus în jos. Se introduce acul din spate spre fața pânzei (1) se trage firul. Alăturat spre dreapta, se introduce acul (2) la o distanță care va rămâne aceeași pe tot parcursul modelului și se scoate mai jos la jumătatea lor (3). Distanța între fiecare împunsătură trebuie să fie egală, țesătura luată pe ac la fel va fi egală cu distanța dintre ele, iar firul este păstrat în spatele acului. Se trage de fir până la capăt având grijă să nu îl tensionăm, lăsând bucla cât mai lejeră. Se introduce acul (4) la o distanță de punctul anterior (3) în dreapta lui și se scoate mai jos (5)  la jumătatea împunsăturilor (4 și 3). Firul se păstrează sub ac. Se trage firul până la capăt. Avem două bucle. Se introduce din nou acul (6) în stânga punctului anterior (5) și se scoate același număr de fire la jumătatea (7) celor două împunsături (6 și 5). Se trage firul fără să-l tensionăm. Avem trei bucle.  Se introduce acul în stânga (8) punctului anterior (7) și se scoate mai jos (9), la mijlocul împunsăturilor anterioare (7 și 8 ) păstrând firul sub ac. Se trage firul fără să-l tensionăm. Avem patru bucle. Se continuă în același mod, pe o parte și pe cealaltă atât cât cere modelul.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.