Treceți la conținutul principal

Puncte de dantelă lucrate cu acul- Broderie în punct de tul




Broderia pe două puncte

Se folosesc la evidențierea modelelor de broderie ori ale mileurilor lucrate cu laseta. Astfel  se imită țesătura materialului cunoscut sub denumirea de tul. Se întrebuințează la umplerea figurilor din interiorul modelelor.

Acest tip de broderie este orientativ și se lucrează în felul următor:


Se întărește firul de ață pe marginea modelului pe care-l întrebuințăm lucrând de la stânga spre dreapta. Se introduce acul prin prima buclă de la margine având grijă ca firul de ață să rămână în spatele acului. Bucla ce se formează este identică cu cea a punctului feston cu diferența că nu este cusută pe material ci devine compactă deasupra lui. Se sare câteva bucle de pe margine trecând firul de ață și formând câte o buclă în același mod până la marginea modelului. Se fixează firul în marginea dreaptă și se introduce firul printr-o buclă mai sus și trece la rândul următor. În fiecare spațiu liber dintre ochiurile rândului anterior se vor lucra cu firul lejer, grupe de câte trei piciorușe de feston, până la capătul rândului ajungându-se din nou în partea stângă a lucrului. Se revine din nou cu celălalt rând trecând firul de ață prin marginile modelului, urcând din nou câte o buclă mai sus, lucrând câte un punct de feston intre cele trei din rândul anterior. Se continuă în felul acesta intercalând punctele. Se mai poate lucra și pe trei rânduri dar atunci pe rândul a doilea  se vor lucra punctul feston în grupe de câte două iar pe rândul al treilea în grupe de câte trei formându-se mici triunghiuri.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.