Treceți la conținutul principal

Motive decorative

           Este bine să reamintim strădania acelor femei care , de la cuvinte până la modelele culese  pentru transferarea spre păstrare a lor este nu numai necesară dar și obligatorie . Am să citez din nou un pasaj din albumul Cusături artizanale din Transilvania de doamna Livia Gorea Țichindeleanu care ne înfățișează definiția artizanului într-o superbă descriere : " Artizanul trebuie să fie un adevărat creator . El trebuie să fie în același timp gânditorul care deține o idee , artistul care realizează această idee cu sensibilitate și criticul care știe să supună unei analize atât atenția operei cât și realizarea ei . Realizarea cu succes a unei compoziții ornamentale implică anumite cerințe : imaginație creatoare , gust estetic viu și activ , originalitate , știință în îmbinarea utilului cu frumosul , măiestrii în folosirea materialelor de brodat , a culorilor și motivelor [...] Ceea ce îl caracterizează pe creator este ansamblul de cunoștințe tehnice și artistice dobândite prin experiența nemijlocită , cât și năzuința continuă spre perfecționare . "

          Orice încercare ce tinde spre dezvăluirea trecutului nostru , a cusăturilor bătrânești sau a artei decorative ar trebui încurajată și îndreptată către cei tineri , altfel , cine ar mai fi interesat să  păstreze cu sfințenie rafinamentul rural al străbunilor noștri ?

Model schițat din albumul : Cusături artizanale din Transilvania  de Livia Gorea Țichindeleanu


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.