Treceți la conținutul principal

Cum se coase-Rochita banchet-Curs ilustrat

            
         Oricât de dificil a fost întregul an școlar, presărat pe alocuri de dureri de cap datorită schimbului ambiental pe care adolescenții probabil nu-l simt atât de acut precum noi adulții, m-am pregătit intens să fiu la înălțimea cerințelor exuberante ale adolescentei mele. Am purces să fac ceva simplu, culorile să fie de actualitate, iar tiparul să nu coincidă cu modelele expuse prin magazine. Alegerea materialelor a fost instantă, căci așa procedez, întâi văd materialele, le pipăi, le combin și simultan văd modelul în colțul minții. Oricât de ingenioasă ar fi fost ideea în privința modelului, tot a admirat mai mult celelalte rochii cu accent comercial, voluminos  și  colorat căci așa sunt fetele, uneori, precum într-o piesă de comedie răsuflată, deseori prezentată pe micile ecrane unde protagonista exclamă repetat : ce faină-i rochia ta , fato! 



           Așa că fetele adunate într-o sală precum într-o gradină de flori s-au iscodit, admirat, tachinat și și-au luat un rămas bun una de la cealaltă de parcă s-ar fi mutat la capătul pământului. Și chiar de ar face-o, te poți baza în zilele noastre pe internet care înlocuiește clasica scrisoare parfumată și atent plăsmuită dar cu efect întârziat. Deși cu riscul de-a părea demodată, renunțăm prea ușor la clasic. Exuberanța zilei s-a consumat rapid și a fost înlocuită de stresul următoarelor zile care au culminat prin adevărate drame în formă continuată sau împliniri reale de vise și speranțe prin susținerea  examenului de capacitate.
         Mi-ar fi plăcut să fi avut același avânt sau grijă față de carte dar, ce pot face eu în privința aceasta decât să sper, eventual să o împing de la spate pe copila mea  și să înțeleagă că viața nu se rezumă doar la vestimentație sau la te face plăcut de cei din jurul tău ci dimpotrivă ...
         Și după ce a plâns vreo două zile din cauza fricii datorată eșecului, încăpățânării și bineînțeles încrederii  ei proverbiale în propriile-i forțe intelectuale,  ceea n-ar fi fost rău dacă ar fi corespuns cerințelor reale, pentru că trebuie să citești ca să-ți poți dezvolta ori îmbunătății vocabularul, iar adolescenții noștri contemporani, omit această parte, probabil, din cauză că sunt îmbâcsiți deja de atâta carte și-și protejează intelectul ori pur și simplu sunt saturați ori dezinteresați,  am purces împreună să vedem opțiunile care ne-au rămas pentru a pune pecetea pe drumul pe care-l are de străbătut în viață. 
           Sensibilitatea acumulată în suflețelul ei tânăr, prea accentuată pentru vremurile acestea e în permanență testată de copiii, uneori prea răutăcioși sau critici alteori, tratamentul reciprocității evidențiază indiferență ori compasiune inexistentă. Ceea ce mă intrigă dar în aceeași măsură mă amuză  este, cât de nuanțat se prezintă buchetul de fete,  în funcție de notele obținute, de capacitatea intelectuală și în niciun caz de afinitate, respect sau unicitate și care se amestecă precum uleiul cu apa. Căci în definitiv avem nevoie de toți și unii de alții, dacă nu acum în prezent, poate în viitorul apropiat. Își zâmbesc șăgalnic una alteia ca în momentul în care te poziționezi cu spatele ai devenit cântărită atrăgând concomitent o serie de epitete ce nu-și ar avea locul pe buzele lor tinere. Să vă spun ceva : nu vă amăgiți!  Din cauza drumului întortochiat pe care ți-l rezervă viața, vei ajunge să mănânci în restaurantul vreunei colege pe care ai ignorat-o și care probabil îți va strecura în meniu o mostră din saliva ei, te vei tunde la coaforul uneia la care te-ai rățoit necontrolat și care-ți va arde părul din greșeală sau în cel mai fericit caz îi vei invidia venitul, anturajul sau confortul și îți vei croi vreo rochie la alta pe care probabil ai ținut morțiș s-o umilești. Imaginează-te îmbrăcată într-o rochie care ar putea plezni la primul sughiț... Eu nu vorbesc cu sau din răutate spun că toate puteți fi flori splendide în glastră ori toate puteți avea spini, depinde de voi în ce măsură reușiți să păstrați un echilibru în relațiile anterioare dar și viitoare.
        Orice ar face, în afară de cele menționate mai sus, căci preocuparea mea firească e să nu devină o copie fidelă a unui personaj, e copilul meu, pe cere-l voi iubi necondiționat, îi voi retușa năravurile cu blândețe și răbdare multă pentru că nu odată s-a dovedit că cei din urmă vor fi cei dintâi ....

              



Tiparul îl puteți descărca de aici

                Pentru realizarea acestui model aveți nevoie de materiale vaporoase , ușoare și moi , adecvate pentru rochițe . Modelul este realizat din două părți și anume partea superioară a rochiei compusă dintr-un corsaj  și partea inferioară a rochiței care va fi de asemenea compusă dintr-o fustă croită pe bie și unită de corsajul rochiei .  Plusul acestui model va fii draparea unei alte bucăți de material  pe partea de mijloc a rochiei pentru a adăuga un pic de rafinament modelului .



  1.  Se croiesc părțile superioare ale feței și ale spatelui din materialul recomandat precum în pozele următoare .
  2. Se croiesc părțile superioare ale dublurilor ( căptușeala ) rochiei .
  3. Se croiesc întăriturile părților superioare . În cazul acesta voi folosi dublura roșie pentru partea exterioară a rochiei și dublura albă pentru interiorul ei .



 4. Lipiți întăriturile corespunzătoare fiecărei bucăți de material , pe dosul materialului .


5. Rezervele cusăturilor laterale vor fi de 1,5 cm pentru a putea introduce între cusături banda "balenă" pentru corsete . În cazul în care doriți să simplificați sau să vă ușurați procesul de coasere trasați cu o cretă sau săpun o linie de ghidare pe dosul fiecărei bucăți în parte . Aceasta va dispărea prin călcare .



6. Poziționați-vă piesele corespunzător pe masă și începeți să le prindeți în ace , respectiv părțile de mijloc ale feței de părțile laterale ale feței și părțile de mijloc ale spatelui de părțile laterale ale spatelui . Lucrați concomitent în același mod și cu dublura ( căptușeala ) . 












7. Pentru a nu avea surprize la încheierea eronată a părții laterale ale rochiei suprapuneți partea exterioară a corsajului pe partea interioară ( dosul rochiei ) rezultând un tighel lateral dreapta căci fermoarul va fi montat pe stânga . Ghidați-vă după imagini sau în cel mai sigur caz așezați produsul pe d-voastră și faceți semn pe partea corectă . Atenție : căptușeala se va uni invers părții din exterior !


8. Acum începeți să tigheliți solitar toate părțile montate , rezervele fiind de 1,5 cm și călcați cusăturile înspre marginile laterale  la final .





9. La părțile feței exterioare se va executa încă un tighel paralel la 1 cm pentru a putea împinge " balena " în interior . " Balenele " se vor măsura fiecare în parte și se vor tăia mai scurt cu 1 cm (măsura se va face de la marginile sus-jos care se vor tigheli )  pentru a nu avea surprize la final . În cazul acestui tip de balenă se vor arde ușor la capeți , altfel va avea un aspect dizgrațios peste un timp din cauză că vor ieși prin material .





10. Surfilează bucata de material pe care dorești să o drapezi / încrețești . Materialul trebuie să aibă lungimea totală a sub bust-ului . Pliază după ochi , prinde în ace , fixează cu un tighel cu pașii mari și încrețește surplusul . Așează dos ( drapaj ) pe față (corsaj ) și prinde-l cu cu tighel pe marginile necusute ale corsajului în partea unde va trebui montat fermoarul dar nu peste sâni.




Croiește fusta pe bie , croiește căptușeala la aceeași dimensiune . În cazul prezentat am facut rochia dublă , respectiv partea exterioara mai scurtă decât  partea interioară (căptușeala ) pentru a ieși în evidență .

11. Surfilează părțile fustei separat  .
12. Tighelește la 1 cm marginile fustei lăsând necusut o bucată ( lateral dreapta ) pentru montarea fermoarului ( simetric față de corsaj ) .
13. Procedează la fel și cu partea căptușelii doar fii atentă la îmbinare căci va fi cusută lateral stânga . Eventual suprapune părțile ca să fii sigură .
14. Calcă toate cusăturile desfăcut .
15. Surfilează tivul rochiei acum , mai târziu va fi mai greu de manevrat .




16.  Pentru a nu întâmpina probleme de nepotrivire tighelește cu pașii mari pe marginea de sus a fustei . Astfel vei reține materialul pe croit pe bie .
17. Poziționează fusta față pe față pe corsaj , potrivește cusăturile și coase împreună pe marginea de jos a corsajului . Ai grijă să nu prinzi marginea drapată (materialul albastru )
 18. Procedează la fel și cu partea de căptușeală ( doar în cazul meu am pus dos pe față ) .









19. Montează fermoarul ascuns [ Varianta ] nu înainte de a surfila câțiva cm din marginea cusută anterior și respectând cusăturile laterale . Pentru asta coși o parte ,  închizi fermoarul ,  faci semn cu creta , deschizi fermoarul și  fixezi marginea cu un ac de gămălie pe partea necusută pentru egalitatea cusăturilor .




20.  Așează față pe față căptușeala rochiei pe rochie și tighelește exact ca în imagine cat mai aproape de fermoar , mutând căptușeala mai încolo cu 1 cm .
21.  Întoarce capătul  exact până în dinții fermoarului și execută întărind un tighel scurt ca în imaginile următoare .





22. Potrivește cusăturile marginilor de sus ale corsajului și tighelește la 1 cm dintr-un capăt în altul .
23. Taie scurt  rezervele  fermoarului pentru o ținută frumoasă  (capătul de sus al fermoarului ) și întoarce .




24. Se întoarce rochia cu fața în sus , se așează în mașina , se împinge rezerva într-o parte ( spre căptușeală ) și se coase un tighel de fixare pe partea căptușelii .



25. Întoarce din nou rochia între căptușeală și rochie , poziționează fiecare cusătură una peste cealaltă , respectând tighelurile și cusăturile , prinde în ace și tighelește la mașina de cusut ( mai sus de tighelul anterior ) .






26. Surfilează marginea .



         

Comentarii

  1. Buna Adna,ma bucur ca te-am gasit caci si eu am un blog de croitorie si tocmau imi doream sa gasesc si alte fete cu care sa schimb idei in domeniul asta.Sper ca si tu vei dori!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti doresc un bun venit pe blogul meu!Din pacate,nu pot sta mai mult de 2 minute online din motive ce nu tin de mine ci doar de viteza slaba de internet.M-as mira sa pot incheia mesajul acesta...Oricum,iti multumesc pentru vizita si sper intr-o colaborare frumoasa...Blogul tau l-am vizitat deja si-i apreciez valoarea.Mult succes in continuare!

      Ștergere
  2. Buna, Adna. Ma intereseaza si pe mine din ce material ai realizat corsetul si de unde l-ai achizitionat? Multumesc si keep up the good work!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Materialul l-am achiziționat din singurul magazin de profil din orășelul nostru micuț. Materialul era fluid, mătăsos, întăritura i-a accentuat ținuta.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.