Treceți la conținutul principal

Cusături populare din România-Punctul bătrânesc neted

           Se numește astfel pentru că îl foloseau mai mult străbunicile noastre. Se execută într-un singur rând. Se lucrează ca lănțișorul de sus în jos.
Cum se lucrează: Se întărește ața scoțând acul pe față și se face o oblică de jos stânga spre dreapta sus, numărând în lățime un număr dublu de fire decât în înălțime. De exemplu: șase fire lățime și trei fire înălțime. Înfingem acul pe dos și-l scoatem în linie verticală de sus în jos luând pe el șase fire (dublu decât înălțimea oblicei), apoi facem o oblică de la dreapta spre stânga sus pe șase fire lățime și șase fire înălțime (lățimea egală cu înălțimea). Facem și în stânga o verticală de sus în jos pe șase fire. Continuăm astfel până se termină modelul. Se formează o împletitură de oblice; cele de la stânga spre dreapta sunt mai scurte, iar cele de la dreapta spre stânga mai lungi. Pe dos apar două rânduri paralele de tighel dublu. Se lucrează cu material mai gros, ca împletitura să iasă mai frumoasă. Se lucrează pe margini de modele și pe marginile obiectelor.
                                                                            fragment din :  Cusături populare din România    
                                                                                            de :  Virginia Smărăndescu-Arișanu       



Comentarii

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.