Treceți la conținutul principal

Cusături artizanale românesti- Motiv 5

Tradiția romanească găzduiește între filele străvechi diferite motive decorative ce se suprapun pe diverse "râuri" în culori de negru, roșu sau verde ce înlesnește apariția elementului ornamental ca "vrabia" ori "găinușa"ori ''porumbelul''.
Aplicarea acestui motiv pe țesătură se realizează în punctul "dus-întors" mai exact se ia pe ac același număr de fire pe toată dimensiunea modelului, folosind inițial punctul "înaintea acului" și completând la întoarcere golurile rămase. Modelul propriu zis este prezentat ca element într-o continuitate, dar am preferat să-l răsfir pe suprafața pânzei, punctând și echilibrând dimensiunea și făcând-ul motivul principal al unui șervet de masă. Piesa executată se prezintă armonios, broderia păstrând aceleași elemente identice atât pe față cât și pe dos, singura dificultate a modelului  constând în enumerarea punctelor, pentru oglindirea lui pe ambele fețe. Ca să înțelegeți despre ce vorbesc accesați videoclipul de mai jos, urmați pașii indicați și veți obține modelul prezentat.


Motiv popular românesc-5




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.