Treceți la conținutul principal

Cusaturi artizanale romanesti-Motiv 3

     Mi-am permis să diversific modelele alegând spuma motivelor populare ce pot armoniza orice îmbrăcăminte şi nu numai. Am redescoperit elemente străvechi şi le voi folosi din plin de-acum înainte profitând de combinaţile şi varietatea de culori  pentru a-mi pune amprenta pe orice articol spre ai spori valoarea. 

      Aplicate pe șervețele pătrate ori dreptunghiulare, întrebuințate ca seturi ori singulare, motivele cusute pe margini pentru alcătuirea unor chenare, colțuri ori linii, pun amprenta originilor străvechi pe bucățile de pânză. Motive singulare ca acesta pot alcătui margini ornamentale pentru diverse piese de îmbrăcăminte ca și manșete, tivuri, etc.
       Modalitatea de coasere a acestor motive este puțin complicată, necesitînd alcătuirea unui tipar  de linii întrerupte, în termeni populari folosindu-se punctul de contur sau " dus-întors " care se obține prin punctul înaintea acului și care se poate continua în funcție de lungimea țesăturii. La întoarcere se completează golurile rămase atât pe față cât și pe dos rezultând același model pe ambele fețe. Se numerotează fiecare linie în parte astfel încât drumul de întoarcere să nu fie trunchiat pentru a nu apărea devieri pe dosul materialului. De aceea este recomandat să se înceapă cu modele simple precum acesta pentru a înțelege traiectoria modelului precum și coaserea lui.





Comentarii

  1. din pacate e destul de greu de urmarit. Ar fi nevoie de un zoom ca sa pot urmari cu usurinta traseul acului. sau macar un slow motion.MI se pare absolut fascinant acet tip de cusatura. Felicitari pt toata munca de pe blog! Angi

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Toţi oamenii se aseamănă prin cuvinte,numai faptele îi deosebesc

Postări populare de pe acest blog

Macrame - Şnurul simplu, șnurul dublu

Se lucrează cu croșeta 2 ochiuri de lanț, se revine la primul ochi cu un picioruș  scurt, se întoarce lucrul și mai facem un picioruș scurt. Pe croșetă vom avea un ochi iar pe marginile șnurului au apărut 2 fire laterale, prin care vom introduce croșeta și vom apuca firul pe sub ele, rezultă 2 ochiuri pe croșetă, scădem ochiurile la unul.  Cele două fire le vom numi ochiuri laterale.

Curs de croitorie- Cum se coase-fermoarul la pantalon

      Coaserea fermoarului la pantalon are ca scop prelucrarea celor două părți care formează deschizătura șlițului respectiv partea de mijloc a feței pantalonului . Acest lucru se face în următorii pași :      1. Se aplică întăriturile pe ambele părți ale șlițului , respectiv stânga și dreapta , prin presare cu călcătorul.      2. Se execută surfilatul la mașina de cusut triplock sau zigzag  (folosind aceeași culoare de ață ca a materialului folosit ) a rezervelor și al dublurii.

Puncte și cusături ornamentale-Punctul în urma acului

             Pentru punctele de ornamentație nodurile se fac numai la însăilat pentru fixarea țesăturilor. Altfel spus firul se ascunde prin împunsături mici în același loc iar pe urmă se ascunde acoperind-ul cu un alt punct de cusătură sau de broderie.